Камера на Живо от Центъра на Разлог

Млада майка предизвиква: Облечете децата си в носии на Лазаровден

Облечете децата си в народни носии на Лазаровден. Това предизвикателство отправя към всички родители 24-годишната Ива Миленова от Плевен, майка на 8-месечно момиченце.

Ива смята, че сред малкото неща, с които днес страната ни може да се гордее, са историята и традициите. Категорична е, че те трябва да бъдат продължени чрез децата. Идеята й е на Лазаровден, който тази година е на 8 април, всички родители да облекат децата си в народни носии, да ги снимат и да качат снимки във фейсбук, а заедно с това да добавят хаштаг – #България<3.

По този начин освен, че ще покажем, че обичаме родината си и уважаваме традициите си, но и ще напомним на политиците, че децата са бъдещето на България и грижата за тях трябва да бъде основен национален приоритет, убедена е младата майка.

Предизвикателството на Ива е отправено и към хилядите ни сънародници, които живеят, работят, отглеждат и възпитават децата си в чужбина. Нека не забравяме историята си, призовава младата майка.

24-годишната Ива е родом от Плевен. Завършила е маркетинг във Великотърновския университет. Разочарована от държавната политика за семействата, децата и младите хора, избира да живее във Великобритания. Върнала се е да роди детето си в България, защото все пак обича родината си. В чужбина обаче намира спокойствие. „За мен това означава да можем да осигурим на дъщеря си нормално детство, да не е лишена от нищо. В България това трудно може да се случи“, смята младата майка.
Въпреки това семейството й се прибира в родината за всеки празник, а тя лично се е ангажирала с патриотичното възпитание на малката Дариа. „Ще учим всеки ден български стихове и приказки, дори вече й разказвам типичните „Косе Босе“, „Болен здрав носи“… Ще я уча на азбуката, най-вече на моята слабост-българската история. А и тя е родена във великия град Велико Търново! Ще знае всички обичаи и ще ги спазва“, споделя Ива.

Източник TrafficNews.bg