Камера на Живо от Центъра на Разлог

Младеж даде колата си на непълнолетна без книжка и ето го резултата

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Йована М.

Тя е обвинена за това, че на 07.05.2016 г. на Автомагистрала „Тракия“ километър 311, общ.Карнобат, Бургаска област, при управление на моторно превозно средство лек автомобил марка „Опел“, като непълнолетна, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, нарушила правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движението по пътищата, в резултат на което по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с Мартин В., причинила смъртта на Георги Г., както и средна телесна повреда на Даниел Г.

На съд е предаден и Мартин В.

Той е обвинен за това, че на същите дата и място, нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движението по пътищата, като в качеството си на водач и собственик на посоченото МПС е предоставил същото на неправоспособния водач Йована М., и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с Йована М., причинил смъртта на Георги Г., както и средна телесна повреда на Даниел Г.

На 07.05.2016г., двамата обвиняеми тръгнали от гр.Ямбол за гр.Бургас с лек автомобил „Опел Астра“, собственост на Мартин В. и управляван от него. По време на пътуването на Мартин В. му прилошало и спрял автомобила в аварийната лента. Йована М. поискала тя да управлява автомобила и обвиняемият се съгласил въпреки, че знаел, че същата не притежава свидетелство за управление на МПС и й предоставил управлението на автомобила.Йована М. предприела управление на автомобила, като установила същия в дясната лента, в платното за движение, предназначено за движение от гр. Бургас към гр. София. Тя управлявала със скорост малко над 123 км./ч. в дясната лента за направо, в посока към гр. София. Движейки се в посочената пътна лента с посочената висока скорост, започнала да се доближава – в района на км.311 от магистралата, намиращ се в землището на Община Карнобат, до друг автомобил, който се движел пред нея в същата лента за движение, но с по-ниска скорост на движение.

Поради липсата на какъвто й да е опит, същата не наблюдавала пътната обстановка зад нея. Обвиняемата предприела началото на маневрата, свързана с отклонение на ляво, без преди това да подаде какъвто й да е светлинен сигнал и без да провери преди началото на маневрата, в огледалата за обратно виждане – както странични, така и панорамно – каква е пътната обстановка зад нея и в частност, без да провери дали лентата, към която е смятала да се насочи (лявата) и към която се е насочила е свободна от други автомобили.

По същото време в лявата лента за движение направо, се движел Даниел Г., с управлявания от него товарен автомобил „Ситроен“, като до него на предна дясна седалка седял баща му (починал следствие катастрофата). Двамата пътували в посока от гр.Бургас към гр.Сливен, като Даниел Г. се движел със скорост от около 134 км./час в лявата лента за движение направо; последният се установил в тази лента много време преди изобщо да види и доближи автомобила, в който пътували обвиняемите.

Маневрата, свързана с навлизане в лявата лента за движение направо, била извършена от Йована М. внезапно и не е била съпроводена изобщо с подаването на ляв мигач. Свидетелят Даниел Г. изобщо нямал време за реакция. Последвал удар, в резултат на който са настъпили и съставомерните законови последици.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 20.11.2018г.

Източник: fakti.bg