Камера на Живо от Центъра на Разлог

Млади будители растат в СУ „Братя Каназиреви“

Във връзка с отбелязване на Деня на народните будители Ученическият съвет съм СУ „Братя Каназиреви“ град Разлог организира изложба, наречена „Млади будители“, която ще бъде открита в едно от фоайетата на училището и ще бъде на разположение цяла седмица.

В изложбата са се включили 18 ученици от 5. до 12. клас. Рисунките са на различна тематика и всяка една от тях пресъздава духа на младите хора.

„Нека в седмицата на духа да покажем силата на българските младежи, техните преживявания и интереси“, сподели председателят на съвета Янка Илиева, която също участва със свои произведения.

Ученическата изложба има за цел да открие млади таланти, да ги представи на училищната общност и да покаже, че е модерно да си активен.

Учениците от 7″а“ с преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева посетиха Духовен център „Паисий Хилендарски“ в Банско, където се запознаха с повече информация за живота за живота и делото на Паисий Хилендарски.Учениците видяха копие на неговата килия и се въодушевиха да препишат „История славянобългарска“.

След това всички посетиха къща музей „Неофит Рилски“, където разгледаха старото килийно училище, научиха повече за дейността на Неофит Рилски като светски учител и стигнаха до извода, че по-важно от образованието няма.

В навечерието на Деня на народните будители СУ „Братя Каназиреви“ оживя от разказа на представителите на Ученическия съвет, които посетиха всички класове и представиха както информация за празника, така и голяма част от народните будители.

Седмокласниците Мария Бангеева, Райна Петрова, Данислава Крънчева, Борислава Караджова и Васил Стоянов посетиха учениците от началния етап и им разказаха за Паисий Хилендарски. Показаха им преписките на „История славянобългарска“, направени от ученици от предишни випуски.

Десислава Янкова, Евгения Гарабийска, Даниел Йорданов и Борис Бояджийски пък говориха пред своите съученици колко е важно да запазим българското, душевността и да продължаваме да сме горди българи.