Камера на Живо от Центъра на Разлог

Млади историци от Белица отбелязаха Деня на народните будители с дискусия на тема :” Будителството и българската памет”

Ученици от ПГ „Никола Йонков Вапцаров”- Белица отбелязаха Деня на народните будители с дискусия на тема :” Будителството и българската памет”. Събитието бе организирано в Информационния център при читалище „ Георги Тодоров – 1885 „. на което присъстваха ученици, учители и читалищни служители.

Будителството като особено състояние на духа има своите проекции и днес. Да се родиш българин не е даденост или орис, да си българин е чест, за която са умирали хиляди хора и която трябва да се заслужава през целия ни живот. Будителският дух отхвърля тщестлавието, политическото раболепие и конформизъм….Той ни задължава да помним и следваме примера на онези знайни и незнайни българи, които не жалеха енергия, средства и лично благополучие и дори кръвта си в името на България, на нас…. нека бъдем достойни за тяхната памет ! – с тези думи г-жа Къшева, историк по образование, откри дискусията.
В рамките на един учебен час участниците в дискусията успяха да представят най-важните моменти от историята на България, свързани с възхода на българския дух и неговото значение за културното богатство и развитие на Европа.

С особено чувство на вълнение учениците Юсуф Газинов, Хатидже Дурльова, Ивана Лардева, Атидже Врач, Атидже Свирьова и Венци Бъсков участваха в дискусията, която се превърна в час по родолюбие и патриотично възпитание.