Камера на Живо от Центъра на Разлог

Момчил Неков: В България трябва да въведем означението „планински продукт“

Семково, 18 февруари 2018 г. България може да е една от първите страни в ЕС с въвеждане на термина „Планински продукт“. Това заяви днес евродепутат Момчил Неков по време на публична дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково. Дискусията бе част от Зимен празник „Белица-Семково-2018“,  който се проведе днес в курорта „Семково” под патронажа на кмета на Община Белица – Радослав Ревански.

„Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността  да въведе термина „планински продукт“. Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение“, заяви Неков.

„Днес се обръщам с призив да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „планински продукт“, което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас“, каза Момчил Неков.

Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите  видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.
Момчил Неков е инициатор за въвеждане на означението „планински продукт“ в България. Целта е изготвяне на Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт“.

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

http://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov