Камера на Живо от Центъра на Разлог

Монети и пещи за керамика са открити в римско селище край Благоевград

Екип от археолози започна пълно проучване на римското селище между благоевградските села Покровник и Зелен дол. Останките от населеното място, попадат в трасето на Лот 3.1 от автомагистрала „Струма” и трябва да бъдет изследвани и проучени през следващите няколко месеца.

Проучването на селището, което е от периода на римската императорска епоха, няма да попречи на сроковете за строеж на отсечката от магистрала „Струма” между Благоевград и Крупник. Това каза пред БНТ ръководителят на обекта доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ към БАН.

Част от екипа извършващ проучването на селището е и първокурсникът в Софийския университет Момчил Гочев. Той за втори път работи на терен.

При предварителното проучване на обекта тази пролет археолозите са открили жилищни сгради, складовете за жито с огромни делви и 4 пещи за производство на керамичните съдове и за металургична дейност.
Находките открити в античното селище, след като се обработят от реставратори и се консервират постъпват във фонда на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Източник blagoevgrad.eu