Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мощен трус в Италия срина град до Рим

amatricheМощен трус от 6,2 разлюля Италия в района на Рим и срина сгради в няколко града, докато хората спяха, съобщи АП. Поне 6-има души са загинали. Кметът на най-тежко засегнатия Аматриче заяви: „Градът вече не съществува.”

Земетресението удари в 3,30 часа през нощта и бе почувствано в голяма част от Централна Италия, включително столицата Рим, където хората в историческия център се паникьосаха от силно разтърсване, последвано от вторични трусове. От тогава до сега земята в района не спира да се тресе. Европейският сеизмологичен център е регистрирал над 40 вторични земетресения с магнитуд между 3 и 5 по скалата на Рихтер и две по-мощни с магнитуд 5.5 и 5.1 по Рихтер.

Има двама загинали – възрастна двойка, под срутения им дом в Пескаре дел Тронто. 4-членно семейство пък бе погребано под руините на къщата си в град Акумоли, заяви кметът, цитиран от АП. По улиците има развалини, затрупани са хора.

Американската геоложка служба обяви, че трусът е с магнитуд 6,2 и епицентър в Норча, на около 170 км североизточно от Рим. Дълбочината му е била 10 км. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на труса е 6,1. Най-тежко засигнатите градове са Аматриче, Акумоли и Норча.

Кметът на Аматриче Серджо Пироци заяви пред тв РАИ, че жители са погребани под сринати сгради и токът е спрял. Той каза, че е необходима тежка техника, за да разчиства улиците от развалините.

„Градът вече го няма”, обяви кметът.

През 2009 г. земетресение от 6,3 удари същия район и уби над 300 души. Последният трус беше в Акуила в Централна Италия, на 90 км от сегашния, припомня АП.

Източник E79 News