Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мощно земетресение, 7,9 по Рихтер, разтърси Нова Зеландия

zemetrnz

Снимка Twitter

Земетресението, разтърсило Нова Зеландия днес е с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Преди това бе съобщено, че магнитудът е 7,4 по Рихтер.

Земният трус е усетен в 0.02 ч., 11.02 ч. по Гринуич, с епицентър на 56 км северно от град Амбърли в Нова Зеландия, на 97 км северно от град Крайстчърч и на 216 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км.

Жители, които са на около 100 км от епицентъра съобщават, че земетресението ги е събудило и е било почувствано като силни тласъци за приблизително над 2 минути. Съобщава се за паднали предмети в жилищата, граждани са излезли по улиците.

Вторичен земен трус с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер е усетен в Нова Зеландия в 0.32 ч. местно време, 11.32 ч. по Гринуич, с епицентър на 104 км югозападно от Бленхайм, Нова Зеландия и на 167 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км.

Гражданска защита на Нова Зеландия разпространи предупреждение за цунами към жителите на Южния остров след силното земетресение.

„Надявам се, че всички са в безопасност след земетресението тази нощ. Гражданска защита ще оказва помощ на всички пострадали. Потърсете  ги, за да получите помощ“, написа  Джон Кий, министър-председател на страната  минути след труса.

Междувременно, започнаха да се появяват и първи снимки от щетите, нанесени от труса. Засега няма информация за пострадали хора.