Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Мурата“ очаква 23 златни и 54 сребърни сватби в събота в Разлог

razlogmurataМестни хора очакват с трепет и радост бум на златни и сребърни сватби.

Всеки може да ожени, това не е трудно, трудно е да запазиш и съхраниш своя брак през годините, да останеш с любимия човек, казват старите разложани. Затова в този край още от 1985 година се почитат дългогодишните съпружески двойки. С празник, който остава завинаги в сърцата им и не се забравя до сетния им дъх. Организира се общо честване на златни и сребърни сватби с „Огъня на любовта“.

Тази година 77 семейни двойки в Разлог ще празнуват заедно. 23 от тях са един до друг вече 50 години – от 1966 година, а 54 живеят под един покрив 25 години – от 1991 година.

„Тържеството винаги е в навечерието или в Деня на християнското семейство, който честваме на 21 ноември. Този път ще е на 19 ноември, събота, за да е удобно на всички празнуващи. Никак не е леко да се организира това събитие, ровя се месеци наред в регистрите, за да открия кои са юбилярите. В началото на ноември ще изпратим официални покани на всички съпружески двойки, които имат сребърни и златни сватби“, разказва Райна Рачева, управител на общинското предприятие „Обреден дом“ и основен идеолог, организатор и изпълнител на тази вълнуваща и емоционална проява.

Двойките ще празнуват в ресторант „Мурата“, където ще се направи специална арка – символ на небесния свод. Ще се подредят по възраст, най-напред ще минат тези двойки, които имат зад гърба си 50 години брак, ще ги последват по-младите със съпружески стаж от 25 години. Най-младото семейство в цялата община ще ги посрещне с китка здравец. Всеки пък ще положи своя подпис в Летописната книга, която Рени Рачева съхранява като очите си вече 31 години.

„Съобщаваме имената на жените, каквито са били преди да се омъжат. Щом чуят бащините си имена, които отдавна не ползват, много от дамите се просълзяват. Но така е цяла вечер. Сълзите са много, но са все от радост, умиление, любов и щастие. Аз също много плача. Много мои колеги в страната се отказват да хвърлят труд и да направят подобно тържество. Но за мен е мисия, кауза, да осигуря няколко часа чудни мигове за стотици хора и скъпи спомени за цял живот“, признава управителката на „Обреден дом“ в Разлог. Много емоции и сълзи има и при подновяването на брачните клетви и получаването на брачните свидетелства и цветята, които връчва кметът на празнуващите.

Трябва да се уважава бракът семейството е институция. Създаването на здраво семейство е знак на уважение и респект към държавата, а не играчка“, кълнат се старите разложани, които на 19 ноември ще играят на хорото до зори, макар че имат зад гърба си цели 50 години съпружески живот. И после ще разказват дълго и напоително за магията на брака и за тази вечер на своите внуци и правнуци. За да разберат, че семейството е свещено и трябва да се правят компромиси, за да пребъде през годините. „Да знаят, че са длъжни да съграждат, а не да рушат. Не само в семейството, но и в родината си. Затова сме на това дередже, защото е по-лесно да съсипваш, а не да изграждаш. Промени ли се това, то България я чакат добри дни“, уверяват златните юбиляри в Разлог. А на хора с 50 години успешен брак няма как да не се вярва.

Източник standartnews.com