Камера на Живо от Центъра на Разлог

Навръх Великден кукери огласиха Елешница и прогониха злото

Над 300 мъже, жени и деца участваха в кукерското шествие навръх Великден в разложкото село Елешница. Те известиха със звъна на чановете си настъпването на Въэзкресение Христово и прогониха злото от населеното място.

Кукери да танцуват и да гонят злите сили. Това за България е обичайна гледка. Най-вече на 1 януари, както и на различните фестивали през зимните месеци. Но навръх Великден, да видиш уникално кукер шоу на стотици маскирани мъже, жени и деца е възможно единствено в село Елешница. В него и тази година спазиха вековната си традиция, като навръх Великден кукери огласиха селото от рано сутринта.

В празничния ден земята бива разтърсена от танците им, а трите планини наоколо се огласят от гласа на чановете. За събитието в селището пристигат туристи не само от региона, но и от цяла България. Защото зрелището си заслужава. Обичаят се предава от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Танцуващите кукери възвестяват пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите

Трите махали – Плажа, Гуджилец и Средната, отново впечатлиха зрителите с красиви кукерски костюми, страшни маски, характерни народни носии, танци и наричания.
Мъже, жени и деца танцуваха за здраве и берекет за да прогонят злото не само от населеното място, а и от цялата община Разлог. Наши и чужди туристи не пропуснаха да снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони пъстрото шествие, което изпълни улиците на селището. Трите лъча на махалите се събраха на площада, където жури оцени представянето им.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на празник.