Камера на Живо от Центъра на Разлог

Над 150 ученици в Разлог работиха със соларни модули за производство на ток

Над 150 ученици  в Разлог работиха със соларни модули за производство на ток, затопляне на вода и отопление на оранжерия. Това се случи по време на празника на слънчевата енергия, който бе организиран от Община Разлог съвместно с ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня.

Ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Разлог, НУ „Яне Сандански” – град Разлог, ОУ „Никола Парапунов” – град Разлог, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Баня, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Бачево, СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – град Разлог работиха с 4 соларни модула, като в реално време проследиха как се произвежда електрическа енергия на два от тях. Те имаха възможността да наблюдават как благодарение на слънчевата енергия се затопля вода и се  отоплява оранжерия.

Събитието бе чудесно начало за учениците да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънцето в променящия се и зависим от електрическата енергия свят. Учениците придобиха нови знания и умения за използването на соларните технологии в реалния живот, както и за важността на използването на възобновяемите енергийни източници.
Проведеното събитие е по проект „Изпълнение на образователни методи – „Направи и научи” при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, финансиран по програма „Еразъм +” на Европейския съюз. Партньори по проекта са Община Разлог  и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня от Република България, Община Гьорче Петров и ОУ „Мирче Ацев” от Република Македония.