Над 80% от шофьорите ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност“ при бонус-малус системата | Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
Камера на Живо от Центъра на Разлог

Над 80% от шофьорите ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност“ при бонус-малус системата

Над 80% от шофьорите ще плащат по-евтина „Гражданска отговорност“, след като влезе в сила бонус – малус системата. Това се казва в съобщение на Комисията за финансов надзор.

Регулаторът е започнал интензивни консултации по новата система. Полицата може да поевтинее до 25% за коректните водачи на пътя. Само един процент от шофьорите ще имат най-тежкото наказание – 400% оскъпяване на задължителната полица, което се получава основно от причиняване на смърт на пътя.

Същността на системата „Бонус-малус” е да направи полиците „Гражданска отговорност” скъпи за водачите, които често причиняват ПТП, а на по-внимателните да предостави по-големи отстъпки. „Бонус-малус”-терминът може да се преведе като ”отстъпка-надбавка”. „Бонус” – отстъпка, се дава за безаварийно шофиране, а „малус” е надбавка за количеството аварии, които водачът има към момента на сключването на застрахователния договор. Тази система е икономически стимул за добро шофиране и работи в почти всички страни. При нея всеки нововключен в съвкупността обект застава на нулевото стъпало и плаща основната застрахователна вноска.Ако през следващата година застрахованият няма регистрирано плащане от застрахователя, той се придвижва по стъпалото с бонус отстъпките, но ако има плащане от застрахователя, надбавките му се увеличават. Така всяка следваща година е съпроводена със съответната отстъпка или надбавка към основната застрахователна вноска. Не променят позицията си само онези застраховани, които са достигнали максималната отстъпка и не заявяват претенции към застрахователя за плащане, и онези, които се намират на максималното малусово стъпало и имат претенция за плащане.

Източник: trafficnews.bg

Стани част от новините с Razloginfo.eu и Razloginfo.com! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на support@razloginfo.com, razlogsp@abv.bg или като съобщение на Facebook.com/portalatnarazlog. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Порталът на Разлог не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в Razloginfo.com и Razloginfo.eu като свободен посетител или чрез регистрацията си в Razloginfo.com, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайтовете Razloginfo.com и Razloginfo.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Абонамент за новини
Изпрати новина!Стани репортер!


За реклама:support@razloginfo.com
Позиции в сайта
error: Content is protected !!

E-mail :
support@razloginfo.com
razlogsp@abv.bg

Телефони:
0885 250 440
0884 107 153