Камера на Живо от Центъра на Разлог

Най-грандиозното събитие на 1 януари е в Разлог…“Иде Старчевата“

С пълна сила тече подготовката за традиционния кукерски фестивал в Разлог „Старчевата“, който се провежда на първия ден от Новата година. В събитието, което се радва на широка популярност, участват редица местни кукери, като всяка махала има собствена програма.

Подготовката за дългоочакваното събитие стартира месеци преди това с подготовката и изработката на костюмите на кукерите, които в разложкия край са наричани чауши.

Традиционните костюми за празника са пищни, високи и богати на орнаменти, могат да достигнат до 4 метра височина и тегло до 20 кг. Уникалните костюми струват хиляди и трудно се намират, защото всичко се прави по поръчка.

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯ – СТАРЧЕВАТА 2015г. СТАРЧЕВАТА 2015г. СТАРЧЕВАТА 2014г. СТАРЧЕВАТА 2013г. СТАРЧЕВАТА 2012г. СТАРЧЕВАТА 2011г. СТАРЧЕВАТА 2009г.

Това не е единственото празнично събитие в календара на Разлог. След кукерския празник на първия ден от годината, в който водеща роля ще имат първите мома и ерген на махалата, на 14 януари градът ще бъде домакин и на седмото издание на Международния кукерски карнавал „Старчевата“.