Камера на Живо от Центъра на Разлог

Най-добрите оръжия на Русия, САЩ, Турция и Китай през XXI век

Мнозина смятат, че руската армия е най-силната армия в света и е логично да разполага  с най-доброто оръжие в света. Всички сме виждали демонстрации на руската техника. В много от сферите, Русия е изпреварила с години и десетилетия своите конкуренти.

Вече се появяват оръжия от следващото поколение. Някой от тези оръжия само допреди десетина години изглеждаха като от научнофантастичен филм, но те или вече са реалност, или предстои след няколко години да станат факт и да влязат на въоръжение.

Несъмнено, човешкият фактор оказва огромно значение в случая. Когато разгледаме военните бюджети на основните конкуренти ще видим, че Русия отделя по-малко средства във военната област от другите страни, но въпреки това успява да ги изпревари технологично и да създаде най-добрите оръжия.

За сравнение, през 2015 г. САЩ са отделили 596 млрд. долара за военен бюджет, Китай – 215 млрд. долара, а Саудитска Арабия – 87 млрд. долара. А в същото време Русия е отделила “само” 66 милиарда долара.

А ето и списъка на едни от най-добрите руски оръжия:

ПАК ФА

Този самолет на Сухой от пето поколение разполага с много нови технологии и стелт възможности. Плановете са ПАК ФА да влезе в експлоатация в началото на 20-те години на този век и постепенно да замени Су-27 и МиГ-29. Предвижда се самолетът да остане на въоръжение до 60-те години на XXI век. Само с едно зареждане на резервоарите, този самолет може да прелети разстояние между 1500 км и 3500 км. Максималната скорост на самолета е 2140 км/ч и е проектиран да може да нанася удари на земята, във въздуха или по море. Един самолет ПАК ФА е на цена от 50 милиона долара, а неговите евентуални конкуренти: F-35 – около 85 милиона долара и F-22 -около 150 милиона долара. Предполага се, че около 10 милиарда долара е струвала разработката на самолета.

T-14 Армата

T-14 Армата е най-новият руски танк и се предполага, че този танк в момента е най-добрият танк в света. Куполът на танка е необитаем, помислено е и за екипажа, като той се намира в специална бронирана капсула. Освен това, платформата на танка е модулна и може да бъде използвана и при други машини: бронетранспортьори, самоходни оръдия и др. Оръдието е 125 мм, а има възможност и да се монтира оръдие с размер 152 мм, което ще може да пробива стомана с дебелина 1 метър.

Този танк е първият в света, който е снабден с АФАР радар – радар, подобен на самолета ПАК ФА. Този радар работи заедно с други системи и така се осигурява надеждна защита от управляеми ракети, гранатомети, които трябва да се засичат и унищожават преди да ударят танка. Бронята на танка би трябвало да осигурява защита срещу всички съществуващи в момента танкови снаряди. Предвидено е този танк да бъде използван като основен танк в руската армия, вероятно ще остане на въоръжение до края на XXI век. От него ще бъдат произведени хиляди бройки, а цената на един танк е 3,7 милиона долара.

Ядрена подводница клас Борей

Новият клас ядрени подводници – Борей трябва да замени съществуващите ядрени подводници от класове Тайфун и Делта IV. Данни за подводницата: обслужва се от 107 човека екипаж, потапя се до 450 метра и на тази дълбочина ще може да се движи с 45 км/ч. Снабдена е с ядрен реактор с мощност от 190 MW.

Основното оръжие на тези подводници от клас Борей ще бъде междуконтинентална балистична ракета Р-30 Булава. Вече има произведени три подводници клас Борей, въоръжени с 16 ракети Булава. Следващите 5 подводници, които предстои да бъдат произведени ще бъдат снабдени с 20 ракети Булава.

Проектите за самите ракети Булава започват още в края на 90-те години, но са се забавили, защото се сблъскват с технически проблеми и близо 50% от тестовете са неуспешни.

PC-24 Ярс

Това е балистична ракета и се явява една от най-важните части в руската армия. Тази ракета може да пренася 4 ядрени бойни глави, всяка с мощност от 250 Кt. Тя е подобрен вариант на Топол-М, която може да пренася само 1 бойна глава от 800 Кt. Така Русия залага основно на мобилни наземни ракетни платформи, вместо на ядрени ракети, които са базирани на подводници или в силози. Ракетата PC-24 Ярс има обсег от 11 000 километра.

Освен това можем да споменем плановете на Русия за създаване на нов бомбардировач ПАК ДА, който ще бъде със стелт възможности. Също така и изграждащият се зенитен ракетен комплекс С-500, който трябва да бъде в основата на руската противоракетна отбрана.

От изброяването на тези оръжия става ясно, че Русия успешно компенсира малкия военен бюджет и успява да създаде водещи световни технологии, които нямат аналог. Това ни показва, че не винаги многото пари означават и качество. Лошото е само, че това знание се използва за разрушаващи цели. Нека си пожелаем това оръжие никога да не влиза в употреба.

Без съмнение мнозина смятат, че Америка притежава най-добрите оръжия в света, а съответно – американската армия e най-силната. А ето и какви ще са оръжията на Америка през XXI век.

За да продължава да бъде силна, Америка разчита от комбинацията на “меката сила” и “твърдата сила”. “Мека сила” представлява комбинация от икономика, дипломация, ценности, култура, технологии, с които могат да оказват влияние на другите държави и така да постигат своите цели.

Но все пак понякога се налага използването и на “твърда сила”, т.е. използване на армията и нейните оръжия. А за да може да използва своята армия, САЩ отделят огромни средства в своя бюджет. Военните разходи на САЩ са около 600 милиарда долара на година. Колко голяма е тази сума дава представа и сравнението: техния бюджет е по-голям от общата сума на военните бюджети на Саудитска Арабия, Китай, Франция, Русия, Индия.
Голяма част от тези пари се използват за поддръжката на военните бази в чужбина. А за разработване на нови технологии се отделят на година между 80 и 100 милиарда долара.

Ето и списък с най-добрите оръжия за XXI век на САЩ:

F-35

Този самолет трябва да бъде най-модерният в американските ВВС, но в същото време неговата разработка се превърна в най-скъпата в историята на американската армия. Той бе съпроводен от много трудности и Америка отдели над 1,5 трилиона долара.

F-35 е стелт самолет и трябва да излита вертикално. С едно зареждане във въздуха ще може да преодолява 2220 км, а максималната скорост, която ще може да развива е 1930 км/ч. Самолетът ще може да се въоръжава с почти всички оръжия: ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, бомби с лазерно насочване и умни бомби, касетъчни боеприпаси. Също така ще е в състояние да носи и атомни бомби B61 mod 12, които имат точност на поразяване 30 метра. Тези бомби са с мощност от 50Кt. и могат да се забиват в земята. Плановете са този самолет да бъде използван поне до 2070 година.

Цената на F-35 се движи в рамките на 85 и 116 милиона долара. Той е предвиден за продаване и в чужбина, а вече се знаят и страните, които проявяват интерес към него: Австралия, Турция, Южна Корея, Италия, Великобритания, Дания, Холандия, Израел.

ПРО

Противоракетната отбрана (ПРО) е една от най-важните програми на Америка. Тази система е скъпа и сложна, съдържа в себе си много компоненти: мощни радари, сателити в космоса, бързи и точни ракети. В момента се знае, че Америка разполага с три такива системи: в Аляска, Калифорния и Румъния. Има планове да се изгради подобна система и в Полша.

Системите на противоракетната отбрана са от различен тип, защото са предназначени за поразяване на различни цели. Системите на ПРО са 100% ефективни срещу старите ракети Скъд. А в същото време тяхната ефективност срещу ракети с по-голям обсег е по-малка. Системата GMD, която се използва в Аляска и Калифорния се прицелва не в самите ракети, а в техните бойни глави, докато са в космоса. Експертите смятат, че тази система е с потенциал за справяне с междуконтиненталните балистични ракети.

Обаче системите в Европа ще разчитат на друг тип ракети, които ще са по-ефективни към балистичните ракети със среден обсег на действие. По разбираеми причини не всичко е известно около тази програма, но със сигурност, тя ще продължи своето развитие през целия XXI век.

V-22 Osprey

Това е хибридна машина между хеликоптер и самолет. Проектът е в разработка още от средата на 80-те години на миналия век. V-22 Osprey съчетава характеристиките на хеликоптер и самолет: може да излита вертикално, но се движи с по-висока скорост – максималната скорост е 565 км/ч. С едно зареждане може да изминава 1627 км, а ако има външни резервоари разстоянието се увеличава до 3590 км. Самата машина не е високотехнологична и е снабдена само с две картечници, но въпреки това присъства в класацията, защото с нейното използване ефективността на американската армия се увеличава в пъти.

Също така има и немалко критики към този проект – много хора са недоволни от това, че хибридът струва два пъти по-скъпо от хеликоптер с по-голяма товароносимост. Вече има поръчани 400 броя, които ще бъдат използвани от морската пехота в специални мисии зад граница. Предполага се, че машината ще бъде използвана през целия XXI век.

Дронове

Дроновете навлизат все повече в употреба, а американската армия вече разполага с цяла гама от тях. Безпилотните самолети могат да бъдат използвани за най-различни цели: разузнаване, нанасяне на въздушни удари, подслушване, видеошпиониране. Освен обичайните въздушни дронове, военните вече разполагат и с подводни и космически безпилотни апарати. Безпилотните минисовалки са предназначени за шпионаж на комуникациите от космоса и за унищожаване на вражески сателити.

Можем да изброим невидимият RQ-170 Sentinel, атакуващият MQ-9 Reaper и тежкия разузнавач RQ-4 Global Hawk. Обаче вече се разработват по-добри апарати, като SR-72, X-47, RQ-180. Възможностите на SR-72 са големи – той ще може да нанася удари на противника от космоса.

Самолетоносачи клас Gerald R. Ford

Самолетоносачите от новия клас Gerald R. Ford ще заменят остарелите самолетоносачи клас Нимиц. Разработването на тези самолетоносачи струва 36 милиарда долара, а една бройка от тях е на стойност 10 милиарда долара. За сега са планирани да бъдат произведени 10 броя самолетоносачи от новия клас. Всеки един от тях ще бъде въоръжен с ПВО комплект, над 75 самолета и няколко хеликоптера, а също така и с лазерно оръжие против дронове и ракети. Също така ще разполага с нов, електромагнитен катапулт, който ще бъде по-ефективен от сега използвания катапулт. По този начин се намалява натоварването на шасито на самолетите при излитане и те ще могат да излитат с по-висока скорост.

Новите самолетоносачи ще бъдат снабдени с два ядрени реактора и ще могат да се движат със скорост от 56 км/ч.

Стелт бомбардировач B-21

Остаряващите бомбардировачи B-52 трябва да бъдат заменени, и с тази цел се разработва стелт бомбардировачът B-21. Northrop Grumman вече разработва самолета, според изказвания на военните. Той ще има “изключителни стелт способности”. Интересно е, че в началото са искали да се казва B-3, но противниците са надделели и са го кръстили B-21, като цифрата “21” означава 21-ви век и фактът, че това ще е първият бомбардировач на новия век.

Според предварителните информации, цената на една бройка ще е 564 милиона долара, а в плановете на САЩ е да бъдат построени 100 броя. Този самолет ще се отличава с много тънък профил, черно покритие и характерните прави линии за стелт технологиите. Ще има много по-добри възможности за стелт от В-2, което ще му позволи да навлиза дълбоко във вражеската територия. Планирано е първите тестове да бъдат проведени през 2025 година.

Рейлгън

Рейлгън или електромагнитно оръжие (railgun) е едно от новите оръжия в арсенала на американската армия. Това оръжие е като излязло от някой научнофантастичен филм. Напълно възможно е в бъдеще да замени някои от сега съществуващите оръжия.

Това оръжие ще може да изстрелва снарядите си с помощта на огромно количество електромагнитна енергия и система от медни релси. Снарядите, които ще се изстрелват няма да носят експлозиви, а ще могат да разчитат само на генерираната кинетична енергия. Снарядът ще може да се насочва с няколко перки в задната си част, а скоростта която ще развива е около 9100 км/ч, което е 7 пъти повече от скоростта на звука. Оръжието ще има обсег от 160 километра.

За сега това оръжие се разполага само върху кораби, защото консумира много енергия. В момента се разработва по-лек и компактен вариант, предназначен за сухопътните войски. Напълно е възможно още в този век американската армия да разполага с танкове, въоръжени с Рейлгън.

Както вече бе отбелязано, САЩ използват огромен военен бюджет, за да поддържат силата на американската армия. Обаче според новия президент на САЩ Доналд Тръмп, военните разходи се използват неправилно, има програми с раздут бюджет и други, при които не достига финансиране – като примерно страдащата от малък бюджет програма за междуконтиненталните ядрени ракети. Не трябва да забравяме, че Америка е в непрекъсната конкуренция с другите страни, като Китай и Русия, и едва ли в близко бъдеще военните разходи ще бъдат намалени.

Турция има втората по численост армия в НАТО и това се знае от всички. Но малко хора знаят, че заедно с голямата армия, те имат и собствени разработки на оръжие.

Турция разработва собствен танк, автоматична пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Турция дoри има проект и разработва собствен изтребител от пето поколение. Освен това те имат ударен хеликоптер и добър безпилотник.

Много хора говорят, че южната ни съседка разработва собствена междуконтинентална балистична ракета.

Сега ще опитаме да изброим най-добрите оръжия на Турция през XXI век:

MPT-76

Това е автоматична пушка с модулен дизайн, изцяло проектирана от Турция. За създаването и са изразходени над 22 милиона долара, а целта е тази пушка да влезе на въоръжение и да замени използваната в момента немска Heckler & Koch G3. Оказва се, че MPT-76 е по издръжлива от АК-47, което означава, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка, но трябва да знаем, че това не пречи на точността й. Оказва се, че по точност MPT-76  значително надминава Heckler & Koch G3. При изпитанията се установява, че турската пушка има гарантирана точност до 600 метра, може да изстрелва 650 куршума в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което помага лесно да се модифицира. Има две версии с калибри съответно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците калибър е 7.62×51 мм.

Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

Cobra II

Турция разполага и с брониран 4х4 джип – Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, и тази втора версия във всички отношения е много по-добра от първия вариант, като може да побере и транспортира 9 души. Той разполага с 6,7-литров V6 турбодизелов двигател, с 1100 Нм въртящ момент и мощност от 360 к.с. Джипът тежи 12 тона, но мощният двигател му помага да развива 120 км/ч.

Разбира се, Cobra II има всякакви екстри, които да помагат в бойна обстановка, като например предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматична трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматично 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да приеме на въоръжение 300 броя Cobra II.

Altay

Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят много подробности за танка, но се знае, че той ще разчита на композитна броня. Освен това има информация, че основното оръдие на танка ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е снабден с двигател с мощност от 1800 к.с., а максималната скорост която развива е 70 км/ч. Много любопитен е фактът, че това вероятно ще се окаже първият танк в света, който има електромотор. Ако това се окаже вярно, по този начин може да се елиминира топлинния сигнал на танка и така той ще стане невидим за ракетите с топлинно насочване.
За разработването на Altay Турция е отделила 1 милиард долара, а плановете са да има 1 000 броя на стойност от 13 милиарда долара. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към танка.

T-155 Fırtına

Приетото на въоръжение в турската армия през 2004 г. тежко самоходно оръдие T-155 Fırtına не отстъпва по нищо на германския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм калибър, а снарядите му могат да преодоляват 40 км. далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 човека, а когато резервоарът е пълен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов двигател и използва технологии, които са разработени от военното подразделение на Samsung. За тези, които не знаят, Samsung е създал южнокорейската гаубица K-9.

TAI T129

За изненада на мнозина, Турция има боен хеликоптер – TAI T129. Плановете са тя да има 50 бройки от тази машина. TAI T129 е направен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км., а максималната скорост, която може да развие е 269 км/ч. Със сигурност, турският хеликоптер е снабден с радар и много модерна авионика.

Bayraktar Tactical UAS

Турция си има свой безпилотен самолет – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без прекъсване 24 часа, на височина от 8 000 метра. Може да носи въоръжение от две ракети с лазерно насочване. Управлението на безпилотния самолет може да се побере в един тир. Турция вече е използвала в действие своя безпилотен самолет срещу кюрдските бунтовници. С разработването на Bayraktar Tactical UAS, Турция се нарежда сред страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са САЩ, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и САЩ.

TAI TFX

Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-то поколение – TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите двигатели лети и Eurofighter Typhoon. Корпусът на самолета ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

Балистична и ядрена програма

Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в създаването и развитието на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. А гражданските технологии лесно могат да бъдат използвани и за военни цели, по-точно за прикритие и производство на атомни бомби. След разпадането на СССР, Турция е правила опити да се сдобие с технологии за ядрено оръжие.

Освен програмата за ядрено оръжие, Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват само за ядрено оръжие. През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. В последствие, тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания смятат, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики с документи, свързани с разработването на балистични ракети.

Освен това, Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023г.

Китай развива и модернизира своята армия, а за това отделя значителни средства. Китайският военен бюджет е втори в света и част от тези средства се използват за развитието на нови технологии и модернизиране на армията.

Всички знаем, че китайската армия е най-многобройна в света – 2 285 000 души. Голяма част от военните разходи отиват за поддръжка на числения състав, но Китай отделя средства и за развитието на нови технологии. В един евентуален конфликт, азиатската страна не иска да разчита само на числеността на армията, но и да разполага с технологични оръжия, конкурентни на противниците й.

Ето и списъка с най-добрите китайски оръжия:

Chengdu J-20

Проектът за създаването на Chengdu J-20 е започнат през 90-те години на изминалия век, като това е първият стелт-самолет на Китай. В основата е съветският самолет МиГ-1.42. Също така, китайците използват информация и технологии от самолета на щатите F-22, предоставени от хакери. Да не забравяме, че през 1999 г. над Сърбия бе свален F-117 стелт и се носят слухове, че Китай се е сдобил с парчета от свалената машина. Всичко това много е помогнало за създаването на J-20, който се очаква да бъде приет на въоръжение през 2019 г. Той ще бъде самолет с голям обсег и ще има възможности да прониква дълбоко в територията на врага, където има комплексна противовъздушна отбрана.

Shenyang J-31

J-31 е вторият самолет на Китай, който има стелт технология. По външен вид прилича на F-35. За този самолет се водят спорове и няма единно мнение. От единия лагер се твърди, че самолетът прилича на F-35 заради поставените еднакви цели и използване на сходни решения за тяхното осъществяване. А от друга страна техните противници се аргументират, че китайците са успели да хакнат сървърите на Пентагона, откраднали са плановете и така са си спестили десетки години работа.

Последният полет на J-31 е бил преди 5 години. За разлика от F-35, китайският самолет разполага с 2 двигателя, и също така няма възможност да каца и излита вертикално. Носят се слухове, че до няколко години ще бъде пуснат в полет трети прототип на този самолет, а J-31 ще бъде ориентиран за палубната авиация. Очакванията са самолетът да превъзхожда американския си аналог F-35, а заедно с това и да бъде и по-евтин.

Xian H-20

За този самолет H-20 почти нищо не се знае, само има информация, че се разработва. Той ще бъде бомбардировач и като такъв ще разполага с големи стелт възможности. Не знаем дали американския бомбардировач B-2 е служил като идея, но е факт, че китайския самолет има сходни форми. Плановете са той да стане основния бомбардировач на Китай през XXI век. Планирано е около 2025 г. да бъде проведен и първият полет на H-20. Ще развива скорост по-малка от скоростта на звука, ще може да носи полезен товар над 10 тона и ще има възможност без презареждане във въздуха,благодарените на стелт технологиите да достига незабележимо до Хавай.

DF-41

Словосъчетанията “Работният кон” на “Втори артилерийски корпус” може да не ви говорят нищо, но всъщност става въпрос за ядрените сили на Китай. DF-41 е балистична ядрена ракета с обсег от 15 000 км., което означава, че може да достигне почти всяка точка от земното кълбо. Началото на разработката на тази ракета е през 80-те години на миналия век, а първите проби са проведени на 13 декември 2014г. Ракетата може да носи до 12 ядрени бойни глави, като всяка от тях е мощна около 1 мегатон. DF-41 е многофункционална ракета – може да бъде разполагана както в силози, така и на мобилни платформи или влакове. Разузнаването на Америка твърди, че само 20 ракети DF-41 са нужни за да бъде нанесен “парализиращ удар” на САЩ.

DF-26

Ракетата DF-26 е друга ракета от китайския арсенал, която е предназначена за борба с военоморските сили на противника. Тя има обхват от 4 000 км. и може да носи даже и ядрена бойна глава с мощност до 300 килотона. С помощта на най-новата ракета в своя арсенал, Китай се надява да се справи със самолетоносачите на Америка и нейния флот. Нейното предимство е, че е много маневрена и има възможност да уцели движеща се мишена.

DF-ZF

DF-ZF може да развива хиперзвукова скорост – достига до 12 359 км/ч. Високата маневреност, за която се грижи миникомпютър, и използваните върхови материали способстват този апарат да не може да бъде свален от противоракетната отбрана.

Впечатляващо е, че до този момент има 7 тестови изпитания и всички са успешни. DF-ZF трябва да бъде изтрелван от ракета, а след това ще може да ускорява допълнително и ще е способен да извършва маневри при хиперзвукова скорост. DF-ZF може да бъде оборудван и с ядрена бойна глава, а освен това може да се използва и като кинетично оръжие, което да поразява благодарение на високата си скорост и на своето тегло.

Type 99A

Китайският танк Type 99A е най-модерният танк, който от 2011 г. е на въоръжение в китайската армия. Всъщност Type 99A е подобрена версия на Type 99, а самият Type 99 е направен на основата на съветския танк T-72. Китайският танк има подобрена броня на купола, тя има различен дизайн и предлага по-добра защита. Оръдието е 125 мм и е с далекобойност от 5 км. Стабилизиращите системи и автоматичните корекции на мерника подпомагат стрелбата в движение. Двигателят е дизелов, с мощност 1500 к.с., което му позволява да развива скорост от 80 км/ч на асфалтов път и 60 км/ч по пресечена местност.

“Великата пясъчна стена”

Това е на пръв поглед много странна тактика, приведена в действие от Китай. Недоволни са от американското военноморско господство в Тихия океан и го оспорват, но в случая разполагат само с един самолетоносач, а в момента се строи втори. Въпреки това, китайците не харесват една особеност на самолетоносачите – че могат да бъдат потопени. Обаче за сметка на това, пясъчните острови не могат да бъдат потопени.

И точно това прави Китай – строи пясъчни острови, като ползва за основа живи коралови рифове, върху които стоварва тонове пясък. След това върху така създадения остров строи складове, летища, радари, пристанища. Островите се строят в спорни води, до архипелага Спратли, в Южнокитайско море. Електроснабдяването ще бъде решено с използването на мобилни ядрени реактори.

Тази тактика позволява на Китай едновременно да завоюва нови територии и да прави непотопяеми самолетоносачи. Освен това в плановете на Китай е да направи на голяма дълбочина подводна военна база, но за нея в момента няма нищо известно.

Китай се стреми не само да настигне САЩ, но и да ги надмине. Освен изброените проекти, те разработват още много други, за които има много малко информация. Знае се, че те разработват електромагнитно или лазерно оръдие. Заедно с това не изостават и в биотехнологиите, които имат и двойно предназначение – освен в армията, може да се използват и в цивилния живот. Тези факти карат ЦРУ да смята, че военния бюджет на Китай е по-голям от официално обявения.

Предстои да видим дали Китай ще успее да достигне Америка във военно отношение. И да се молим всичкото това оръжие, което се разработва, никога да не влиза в употреба.

Източник iskamdaznam.com