Камера на Живо от Центъра на Разлог

Намериха кърлеж, пил кръвта на динозаврите преди 99 млн. години

В кехлибар на 99 милиона години е запазен кърлеж, смукал динозавърска кръв.

Фрагментът от кехлибар, в който е намерено насекомото, заедно с перо на динозавър, е най-старото доказателство за съществуването на тези кръвосмучещи паразити, разказва LiveScience.

Статията, описваща насекомото и неговия триизмерен модел, са публикувани в списание Nature Communications.

Перото, в което се е вкопчил кърлежа, е принадлежало хищен динозавър от групата на тероподите, чиито членове впоследствие са еволюирали в птици.

Кърлежите, които до сега са били откривани в кехлибар, наподобява съвременните кърлежи, което предполага, че и в онези древни времена, тези кръвопийци са мали подобни паразитни навици като днешните си роднини. Въпреки това до сега не е имало фосили, които пряко да свързват динозаврите с малките насекоми, които може да са се хранили с тях.

Сега, това ново откритие е доказателство за съществуването на такава връзка.

Във власинките на донозавърското перо, учените са открили още и ларви на две други насекоми, което кара учените да смятат, че тези насекоми са снасяли яйца в гнездата на динозаврите. Това е още едно доказателство за тясната връзка между праисторическите животни и техните паразити.

Образецът кехлибар е предаден на изследователите от частния колекционер Скот Андерсън.
Кехлибарът идва от известната мина в Мианмар. Андерсън представи първото описание на образеца на научна конференция преди няколко години. Тогава учените се надяваха, че може да бъде извлечена ДНК от кръвта в коремчето на кърлежа. Това се оказа невъзможно, но с помощта на палеобиолози от Природонаучния музей в Оксфордския университет бе възможно да се установи видът на кърлежа — Deinocroton draculi.

Много от съвременните видове кърлежи се хранят с кръвта на птиците — потомци на древните тероподи, така че кърлежите по динозавърските пера в кехлибара доказват, че взаимоотношенията гостоприемник-паразит са на най-малко 99 милиона години. Тероподите се превърнаха в съвременни птици, а кърлежите и до днес ги придружават.

Източник fakti.bg