Камера на Живо от Центъра на Разлог

Наплив на планинари в Пирин този месец. Следвайте летните пътеки предупреждават планинските спасители

Планинарите трябва да следват регламентираните летни пътеки на път към връх Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има много опасни и рискови участъци. За това предупреждават планинските спасители.

pirinstreetview

Другото важно нещо е да се следи прогнозата за времето. Когато се очакват валежи или силни ветрове, не бива да се предприема изкачване, а да се изчака подходящо време. Никога да не се подценява планината и конкретната ситуация. Винаги туристите да са с максимално заредени мобилни телефони с GPS, с добра екипировка, с планински обувки. Препоръчително е да се ползва най-лекият и най-бързият достъп до върха от едноименната хижа.

Има летни дни, в които по шосето до хижата има стотици коли с туристи, които искат да се качат до връх Вихрен. През местността Казаните преходът е по-труден, скалисто и стръмно е. При валежи е много опасно, особено при слизане, тъй като е възможно да се подхлъзнете.

„Опитните планинари обичат маршрута през ръба Кончето. Нека преценят добре възможностите си, за да не замръкнат по пътя. Може да се изгубят, ако има мъгла и видимостта е намалена. Някои са се озовавали чак над Кресна. В момента пътят до върха е пълен с народ”, твърдят от ПСС – Банско.