Камера на Живо от Центъра на Разлог

Население с подобни мироглед и самосъзнание е обречено да се възпроизвежда в такива като него

Не вярвате ли? Ще повярвате след няколко месеца или най-късно напролет, ако не се пробудите от сън дълбок „юнаци балкански“.

Той нали ви каза: „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме“. И вие се успокоихте. Щом премиерът на една държава е такъв, значи няма лошо и вие да сте такива. Харесвате си го. Вижда се. Три пъти.

Един друг ви каза и друго нещо. „80 процента от българите са дебили“. Ами това е същото, което ви казва и първият. Прав е. Е, после се извини, но…

Той и Христо Ботев тръгнал да освобождава, но се шокирал при гледката на примирение и възкликнал:  „И аз съм дошел народ да освобождавам!“.

Вие не знаете как да консумирате свободата, която ви е дадена перманетно. Държите винаги някой да ви нарежда какво да правите. Искате си сатрапа начело. Затова и се гневите на хората, които протестират срещу неправдите. Харесва ви да се покриете. Да мишкувате.Как не разбрахте, че близо 20 години този човек не става и за управител на млекарница, камо ли за главен секретар, кмет, а още по-малко за премиер? Ами той ужасно прилича на човек с биполярно разстройство – сутрин говори едно, вечер обръща палачинката на 180°. Вие това ли харесвате? Сигурно. То е видно.

Не помните ли изцепките и театралните меридиани на Цецо (който сега се изявява опозиционер), заради когото държавата бе осъдена в Страсбург и всички вие плащахте?

Този придворен шут на Европа козирува като старшина пред генерал на всеки при срещата на върха в Брюксел. Този ли си избирате три пъти?

Този ли? На когото му целуват ръка министрите, праща разни хора на ръководни постове да бият тъпана като селски викачи, забранява на министър да има свобода на изразяване, като му нарежда да спре да пише в социалните мрежи, нарича ни тулупи. Този дето заявява, че „три папи са ме галили по главата“, избивайки по този начин комплексите си за малоценност, но в същото време се разпорежда във всяка институция в държавата. Не че някой ще посмее да направи каквото и да било без негово одобрение.

Това на какво ви прилича? Авторитаризъм, бутиков тоталитаризъм, откровена комплексарщина или обикновена простащина, гарнирана с тотална неадекватност и смехотворни изказвания. Прилагането на двойни стандарти към сходни ситуации е признак на отвратително лицемерие и тотално самозабравяне, граничещо с начална фаза на параноидна шизофрения.

И това, от което най-много боли. Проблемът не е в този или в следващия, на национално или местно ниво. Проблемът е в общественото примирение и безотговорност. Възпроизводството се дължи на това, че се очаква политическа алтернатива, а не трябва. Алтернативата не е политическа, тя е лична, във всеки човек, в човешката промяната, в промяната на мисленето, промяна в душите ни и главите ни. Е, мислите ли, че това е възможно, при липсата на критична маса от мислещо гражданско общество? Едва ли.

Защото си умирате от кеф, когато ви го слагат с 200 (вие и без това  сами се предлагате) и срещу това слагане прибирате паричките, но не ви пука, че си губите достойнството и честта си, защото цялото народонаселение се е втренчило в такива като вас – „бизнесмени“ и такива на първостепенна държавна хранилка, които искат всичко, на всяка цена. Не ви пука, че вашите деца и внуци ще плащат, в прекия и преносния смисъл, за тези ви действия и бездействия.

Бездействат 80% и сега, мразят протестиращите. Те поне опитват. Опитват да започнат от някъде. Ако не ги подкрепяте, поне не им пречете. С тези си действия се опитват да ви накарат да се замислите, защо се налага да се затварят пътища. Замислете се! Напънете си мозъците! Не вярвайте, дори, на някакви организатори на протести и думите им, вярвайте на вътрешното си усещане за справедливост и инстинкта ви за самосъхранение! Те какво ви казват?

Всички от статуквото трябва да си ходят или да изпаднат в дълбоко забвение. Затова излезте от летаргията, в която се намирате! Това е ключът. В противен случай тежко ни и горко. 30 години с козметични промени, целящи да лъскат имиджа на държавата пред ЕК вече няма да стане. Не става въпрос за смяна, а за появата на лица нови, такива, които не са били в кацата. Струва си да се пробва? Не мислите ли?

Сега е подходящият момент. Бъдете сигурни, че всички от статуквото, не само управляващите, са подложени на огромен натиск.

Тази енергия, която набра скорост през последния месец, трябва да бъде оползотворена. В противен случай възпроизводството е неизбежно.