Камера на Живо от Центъра на Разлог

На Световния ден на околната среда НП „Пирин“ и ОУ „Св. Св.Кирил и Методий“-Бачево заедно в планината

Днес експерти и рейнджъри от НП „Пири“ съвместно с ученици от и ОУ „Св. Св.Кирил и Методий“с. Бачево отбелязаха Световния денх на околната среда. Те  засадиха на дървета на територията на Посетителския информационен център в град Банско, после се докоснаха до вековната  Бакушевата мура и се изкачиха се до  езеро  „Окото“ в Пирин.

Дейността беше планирана още в началото на учебната година и е резултата от няколкогодишното сътрудничеството между експертите на НП „Пирин“ и учителите и учениците от село Бачево.

Госпожа Горица Лазарова, координатор на проект „Определяне на условията за подобряване на околната среда“ по програма Еразъм + в който партньорите от 4 страни –България, Испания, Швеция, Италия вече втора година работят за да променят екологичните навици и начина на мислене на учениците си в посока на запазване на чистотата на  природата, сподели , че  дейностите днес за част от календарната програма на проекта.

Испанските ученици засадиха дървета в двора на училището си в град Мерида през февруари, италианските ученици – през март, ние – вече няколко дни го правим в село Бачев и днес тук – в Пирин.
Пестенето на природните ресурси и опазването на животинските и растителни видове в района също бяха обект на изучаване и в семейството, и в класната стая и по време на учебни екскурзии в различни райони. Рейнджърите разказаха увлекателно за животните и растенията на територията на парка, а за радост на всички малки катерички ни поздравиха по време на разходката.

Днес учениците разбраха каква е разликата между елата и смърча, работиха с Меча на Колесов, разбраха , че възрастта на дървото се определя с Преслеров свредел, научиха интересни данни за Байкушевата мура. След това се отправиха на кратка разходка към езеро „Окото“, като по пътя се насладиха на игра със снежни топки от останалия от лавина сняг близо до езерото, научиха и основните правила за безопасно придвижване в планината.

Учениците от V клас и техния класен ръководител госпожа Горица Лазарова бяха подготвени и почистване на природата, но тъй като активният летен туристически сезон все още не е открит и туристите са малко, отпадъци все още нямаше. Ето защо, за да продължи възпитанието на децата в посока запазване на чистотата на природата децата и тяхната класна обещаха на експертите от НП „Пирин“ през есента да се върнат пак в парка и тогава да помогнат за отстраняването на боклука, оставен от недобросъвестни посетители на парка. Тогава рейнджърите обещаха да има нови приятни изненади за децата.

Днес бъдещите петокласници за първи път бяха извън класната стая с новия си класен ръководител –госпожа Лазарова и в същото време се разделиха с госпожа Любенова, която беше с тях през последната година.