Камера на Живо от Центъра на Разлог

Незрящи българи покориха „Кончето” в Пирин

konchetoДвама незрящи българи изкачиха една от най-опасните туристически дестинации у нас – “Кончето”. Калина и Виктор успяха да преодолеят един от най-опасните маршрути в Пирин с помощта на приятелите си – кучетата Идалго и Карма. Всичко обаче е било съгласувано предварително с водача им, съобщава bTV. Двамата отдавна са искали да направят този преход и са предприели пътешествието, когато метеорологичните условия са го позволили.

Калина разказа, че самото изкачване до “Кончето”, което е няколко часа, не е било лесно и без кучетата не биха могли да се справят, тъй като те са им избирали по-леки места за стъпване – там, където няма камъни. Тя сподели, че е изпитала страх по самата подсичаща пътека до “Кончето”, където няма въже.

Любовта й към планините идва от мястото, където е израснала – село Долни Окол, което е в Плана планина. Ежедневните й разходки с кучетата са по 20-30 км на ден. Любовта между Калина и Виктор се е зародила случайно, споделиха те. Запознали са се  чрез ресурсен учител от училището за слепи хора.

Днес те поеха към ново предизвикателство – този път да изкачат Черни връх.

Източник blagoevgrad.eu