Камера на Живо от Центъра на Разлог

Необикновените древни методи за контрацепция

Необходимостта от контрол на раждаемостта е съществувала и в древни времена. Още в Древна Африка са били известни различни вещества от растителен произход, които са се използвали като тампон „пъхнат дълбоко във влагалището“.

В Древна Африка е било практикувано и „прекъснатото съвкупление“ (coitus interruptus). Древните жители на Индия правели вагинални натривки от слонски изпражнения и листа от акация.

В Древен Египет са се ползвали влагалищни тампони, напоени с отвара от акация и мед. Това средство според  “Berlinpapirus” се оказало доста ефективно за предотвратяване на нежелана бременност. Друг ефективен метод са парните бани, които действат парализиращо за сперматозоидите.

В древни времена в Китай за предпазване от бременност са поставяли в маточната кухина живак. В Япония пък са слагали тънка специално направена кожа, която предпазвала входа на матката от проникването на сперматозоидите.

В ислямските страни са били използвани тампони, напоени с наркотични вещества, а мъжът е трябвало да натърка пениса си с масло и лук преди половия акт.

Друг древен метод за намаляване на раждаемостта е поставянето на  вътрематочни средства. Арабите са слагали малки обли камъчета в матките на камилите, за да ги предпазят от зачеване при дългите преходи през пустинята.
В Далечния Изток са използвали различни топчета за предпазване. В Япония се използвали най-вече сребърни топчета.

Вкарването на примка в маточната кухина за първи път е било използвано за предпазване от бременност в началото на ХХ век. Били са тествани халки от сребърни, златни и копринени струни. Предполага се, че този метод противодейства на закрепянето на яйцеклетката, златото и среброто имат спермициден ефект.

През 1960 година се появява на пазара и първият контрацептив, Еновид. Той съдържал големи дози хормони и затова причинявал множество странични ефекти.

Източник jilo.bg