Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нещата, за които ще съжалявате след години

Всеки ден покрай нас се прокрадват невероятни шансове, които чакат да ги сграбчим. Най-ужасното в човешкия живот е да достигнете до момент ви живота си, в който да се обърнеш назад и да осъзнаеш, че си пропуснал всичко.

Малко трябва, за да оценим малките радости и да вземем правилните решения. Блогърът Марк Чернов описва нещата най-добре. Той разказва за последните години от живота на дядо си. Старецът всяка сутрин ставал в 7 часа, откъсвал цвете по време на сутрешната си разходка и го носел на гроба на баба му. Веднъж Марк решава да отиде с него. Когато поставя цветето на гроба на жена си, мъдрият мъж му казва: Искаше ми се да ѝ бях носил свежи цветя всеки ден, докато беше жива. Щеше да ѝ хареса.

Тази случка кара Марк да се замисли. Всеки ден ние изпускаме хиляди шансове, но ако успеем да уловим поне един от тях – няма да съжаляваме. Ето кои са нещата, които не трябва да допускаме:

Не прекарвате достатъчно време с близките си. Работата няма да избяга. След години няма да си спомняте ангажиментите, а времето, което не сте отделили за близките си хора. Тези, които са ни на сърце, са най-често пренебрегвани от нас, а не трябва. Те искат да ги обичате и когато сте с тях, да сте на 100%, а не да гледате постоянно в телефона си.

Не цените хубавите неща заради липса на време. Няма лошо да се трудите упорито. В същото време от време на време трябва да спирате и да се насладите на живота. Малките шансове за щастие са в красотата и спокойствието. Ето защо, колкото и да сте заети – трябва да живеете в настоящия момент.

Оставяте страхът да ви победи. Колкото и да сте несигурни на моменти, действието винаги е най-добрият избор. Понякога именно непознатото ни води към най-страхотните неща в живота. Живейте смело и истински и не давайте шанс страха да ви победи. Позволите ли му да управлява живота ви, ще съжалявате горчиво за изпуснатите шансове.

Държите се като жертва. Когато вечно се представяте за жертва, то и околните ще се държат с вас като с такава. Всички знаем колко несправедлив може да е животът, но трябва да се стегнете. Не оставяйте миналото да определя бъдещето ви, защото ще съжалявате.
Оставяте самочувствието си на мнението на другите за вас. Повечето хора ни съдят на база собствените си впечатления и нещата, които се случват в собствения им живот. Реално те нямат нищо общо с вас. Само, когато осъзнаете колко невероятни сте всъщност, ще привлечете хора, които да ви оценят.

Отделяте много време да впечатлявате другите. А в това няма никакъв смисъл, защото след 10 години няма да има значение каква марка дрехи сте носили днес. Важното е как сте живели и какво ви се е случило. Не оставяйте животът да мине незабелязано покрай вас, докато се стремите да впечатлите познати и непознати.

Източник ezine.bg