Камера на Живо от Центъра на Разлог

Американски учен: Не съм се къпал от 12 години

Американският учен Дейв Уитлок обяви, че не се е къпал от 12 години и поддържа хигиената си, като се пръска с пробиотичен спрей, шеговито наречен „Mother Dirt“ (Майката мръсотия). Уитлок не мирише лошо, а кожата му е в съвсем нормално състояние.

Спреят е създаден от основаната от него компания AOBiome и е предназначен за употреба два пъти на ден. Съдържа живи бактерии и няма миризма. Използваните бактерии преобразуват уреята и амоняка от потта в добри бактерии с противовъзпалителни свойства. Те се срещат естествено в мръсотията.

Уитлок вярва, че пробиотичните бактерии са полезни, но засега няма научни доказателства. Компанията му планира скоро да започне клинични изпитания на продукти за възпалена кожа, включително и за акне.

„Никой не е правил клинични изпитания за ползата от ежедневния душ. На каква основа тогава се приема, че това е полезна практика?“, пита Дейв Уитлок.

Той смята, че е по-здравословно да бъде възстановено нормалното състояние на кожата.
„Бъркаме чистото със стерилното“, казва Ясмина Аганович, мениджър на компанията AOBiome. „Мръсотията вече не присъства в живота ни, не прекарваме достатъчно време навън, дори и като деца“.

Тя твърди, че клиентите им намаляват употребата на козметични продукти, като дезодоранти, овлажнители и сапун.

Източник fakti.bg