Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нико Розберг е новият световен шампион във Формула 1

%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b3Нико Розберг с Мерцедес е новият световен шампион във Формула 1. Той спечели първа световна титла в кариерата си, предаде “Гонг”. Розберг финишира втори в състезанието за Голямата награда на Абу Даби – последната надпревара за сезона във Формула 1, но това бе достатъчно за титлата.

Състезанието бе спечелено от вече бившия първенец Люис Хамилтън, който обаче остана втори в генералното класиране. Германският пилот на Мерцедес събра актив от 385 точки и завърши на първа позиция, докато британецът, който спечели четвъртата си поредна победа и общо десета за годината, изостана с пет точки.

Трети в Абу Даби завърши Себастиан Фетел с Ферари, а четвърти и пети са Макс Ферстапен и Датиел Рикиардо с Ред Бул. Кими Райконен с Ферари финишира шести. Нико Розберг направи чудесно състезание като запази самообладание през цялото време. Надреварата пък бе доста интересна, тъй като през повечето време Люис Хамилтън водеше колоната, а Розберг се движеше втори. Германецът се прояви с едно изключително изпреварване срещу Макс Ферстапен в хода на състезанието.

Розберг успя да изпревари Ферстапен в 20-та обиколка с много рисков, но и ключов ход. Германецът атакува в завой номер 8 и беше блокиран от външната страна от холандския състезател на Ред Бул, но лидерът в класирането имаше нужното ускорение, за да довърши изпреварването секунди по-късно. “Смел ход”, отсякоха от щаба на Мерцедес.

В последните обиколки Хамилтън на няколко пъти бе подканван да ускори темпото, тъй като забавяше колоната и първите петима пилоти се движеха в доста близки времена. Розберг скъси пасива си срещу Хамилтън на под една секунда, но не рискува с изпреварване.

За него второто място и 18-те точки, които дава второто място, бяха напълно достатъчни. Хамилтън пък завърши 55-те обиколки в Абу Даби с време 1:38:04.013 часа, докато Розберг удържа финалната атака на Себастиан Фетел и Макс Ферстапен, финиширайки на 0.439 секунди зад забавилия умишлено темпото Хамилтън.

Цялата статия тук: http://www.blagoevgrad.eu/niko-rozberg-e-noviyat-svetoven-shampion-vv-formula-1.html