Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нова наредба: Глобяват за ремонт без съгласието на комшиите. Сега в София, скоро и в други градове

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч.

Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет. Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. „Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат“, уточни председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев.

Ако не спазваме часовете за строеж в сградите глобата за първоначално нарушение е от 100 до 200 лв. за физическо лице, или имуществена санкция от 200 до 400 лв. за юридическо. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв. При СМР-тата в отделни обекти в зависимост от това дали е първо или второ нарушение, санкциите варират от 100 до 1000 лв. В часовата забрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и държавата, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и големите булеварди.

Възможно е главният архитект Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за промяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи извън блоковете. С него трябва да се дефинират изключенията, при които заради наложителен непрекъсваем производствен цикъл, строежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. „Когато например отливат основи и плочи, е възможно да получат разрешение въпреки часовите забрани“, уточни Илиев.
Шумът на обществени места се забранява от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са разрешени от 8 до 22 ч. Изключение се допуска само за новогодишния концерт на 31 декември срещу 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са разрешени след 22 ч. – санкциите варират от 100 до 500 лв. Глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места.

Предстои да бъде уредено кои ще са тези места , като на тях ще има специални рампи за каскадите. Ограничава се и ползването на общински имоти за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, санкцията е от 50 до 100 лв. Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – дейността им се наказва с глобата от 100 до 300 лв. Забраните за гонките и за поругаването на паметници отпадат от наредбата, защото ги има в законодателството. Отпадна и забраната за пиенето на алкохол в парковете.

Източник marica.bg