Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нова телефонна измама надува сметката ни

Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина – Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във фейсбук. Измамените се оказват десетки, а набелязаните за жертви – стотици, съобщава Нова тв.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.
И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.

Източник fakti.bg