Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нова услуга ни заличава напълно от интернет

internet1Желанието на много хора да заличат напълно следите си в интернет е на път да се сбъдне, благодарение на нова услуга, предложена от шведски разработчици.

Услугата е достъпна на сайта deseat.me, където всеки потребител може да се логне със своя акаунт в Google и „да изтрие себе си” от глобалната мрежа.

Софтуерът сканира всички социални мрежи и услуги, в които някога се е регистрирал потребителят, и генерира списък с откритите активности. Кликвайки на съответните бутони, потребителят може лесно да изтрие всичките си следи в интернет.

Услугата не изтрива акаунтите, а само се обръща към съответната страница за отписване. Разбира се, потребителят може да направи това и сам, но ще му отнеме много повече време. Според разработчиците, пълното изтриване на човек от интернет отнема не повече от един час.

Олайн услуги за изтриване на акаунти в интернет се предлагаха и досега – такива са услугата JustDelete.me и вече неактивната DeleteYourAccount.com, но техните алгоритми са различни. Така например, AccountKiller.com предлага на потребителя да избере от списък социалните мрежи и услуги, с които иска да се раздели, а след това го отвежда на страница с подробни инструкции за изтриване.

Освен това AccountKiller предупреждава, че дори след изтриване на акаунтите, данни за потребителите могат да останат съхранени на други места в мрежата.

При създаване на своя алгоритъм, шведските разработчици на deseat.me са използвали инструкции от отворени източници, както и съвети от интернет общността. Услугата по изтриване на данни работи с информация за потребителите в Google Analytics.

Източник TechNews.bg