Камера на Живо от Центъра на Разлог

Новите цени на застраховката „Гражданска отговорност“ вече са факт. Услугата в Европа поевтинява

Новите цени на застраховката „Гражданска отговорност“ вече са факт. На този фон услугата в Европа поевтинява.

„Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър“, попита в сутрешния блок на Bulgaria on air Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

На пътя винаги трябва да сме поготвени, защото опасности дебнат отвсякъде.

По думите на изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов налице е намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс.

„Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на „Гражданската отговорност“ е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти“, посочи той.

Според Милчев правителството брои жертвите по пътищата и казва, че намаляват.
„Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на „Гражданската отговорност“, смята още експертът.

От своя страна Богдан Милчев заяви, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски. Причината е, че се изплащат по политическа линии.

Източник fakti.bg