Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ново земетресение усетено в Разлог преди минути

В 19.38 часа, тази вечер, отново бе усетено земетресение в Разлог. По високите етажи на блоковете то бе доста осезаемо, макар и краткотрайно. Епицентърът е бил в района на Дойранското езеро на гръцко-македонската граница. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 4,0 скалата на Рихтер.

Земетресението е усетено в продължение на няколко секунди в Благоевград, Петрич, Сандански, Кресна, Симитли. Геофизичният институт на БАН отчита земетресението със същата сила. Към момента няма данни за щети и пострадали.

Припомняме, че силно земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер разклати България, Гърция и Македония рано тази сутрин в 6:24 часа. Епицентърът е на около 30 км югозападно от Петрич в гръцка територия край Дойранското езеро. Трусът е усетен навсекъде в Югозападна България.

Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че земетресението е с дълбочина 10 км и е със сила 5 по Рихтер.

„Към този момент нямаме подадени сигнали за материални щети“, каза по Нова телевизия кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той уточни, че в момента се събира информация от всички кметове и кметски наместници на населени места в общината.

Тази нощ общо 7 земетресения с магнитуд над 2.0 по скалата на Рихтер са регистрирали от Националния инситут по Геофизика, Геодезия и География към Българската академия на науките в този район.

Земните недра са се разклатили за първи път в 0:16 часа. Тогава е регистриран трус с магнитуд от 4.2 по скалата на Рихтер. Три минути по-късно е регистрирано земетресение от 3.4 по Рихтер. В 0:45 е станало още едно земетресение (2.0 по Рихтер). В 1:00 часа е станал още един земен трус, който е бил със сила от 4.0 по скалата на Рихтер. В 4:40 часа земните недра отново се разклатили, но значително  по-слабо (2.0 по Рихтер).
В 6:24 е регистриран и най-силният трус от 5.2 по скалата на Рихтер, който е усетен в цяла Югозападна България. В 6:28 е регистрирано още едно земетресение с магнитуд 3.8.