Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ново, тайно проекторешение за Пирин

Kоалицията „За да остане природа в България“ предупреди за ново тайно решение за Пирин и ще внесе символично още веднъж трите си искания до правителството.

Природозащитниците се канят да раздадат на министрите бурканче чист въздух от Пирин. Повечето министри обаче са в Брюксел. Сред тях е и екоминистърът Нено Димов, който ще представи пред ресорната комисия на Европарламента приоритетите на българското европредседателство в областта.

Трите искания до правителството са известни: отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско.

От коалицията „За да остане природа в България“ заявиха, че са получили проект за тайно ново проекторешение на правителството, засягащо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., а именно – какво ще се направи при евентуалната поява на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт в ски зона Банско в Национален парк Пирин.
Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което е за незаконната промяна на плана за управление на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване, предупреждават природозащитниците.

Те са изпратили сигнали до различни институции:

  • сигнал до ОЛАФ за евентуален конфликт на интереси във връзка с изказвания на комисаря по регионално развитие Корина Крецу, че подкрепя развитието на Банско;
  • сигнал до Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за неспазване на решенията му за Пирин;
  • сигнал до Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия за хоризонтален проблем с практиката за екологични оценки на плановете за управление на националните и природните паркове в България;
  • писмо до Министерски съвет с исканията на протеста
  • въпроси от евродепутати към Европейската комисия във връзка с неспазване на две европейски директиви в случая с Пирин, които доведоха до повдигане на въпроса при изслушването на българския министър председател пред Европейския парламент на 17 януари 2018 г.

Ска Келер атакува

Евродепутатът и съпредседател на групата Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер ще представи междувременно пред журналисти гледната си точка за върховенството на закона в България, европейската политика за убежище, корупцията и последствията от изграждането на втори лифт на Банско.

Келер повдигна въпроса за протестите в защита на Пирин по време на изслушването на премиера Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург за приоритетите на българското председателство. Премиерът й отговори, че по-зелено правителство от неговото няма.

Евродепутатът е сезирала Европейската комисия по казуса.