Камера на Живо от Центъра на Разлог

Нов протест в защита на Кресненското дефиле и Национален парк „Пирин“

Протестите в защита на Национален парк „Пирин“ и Кресненското дефиле продължават във вторник, 5 юни 2018 г., в София, Пловдив и Варна, съобщават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“.

През април 2018 г. първа инстанция на Върховния административен съд реши, че новият план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде подложен на екологична оценка, въпреки точно обратното решение на екоминистерството. Това е и изискване на ЮНЕСКО към българското правителство от 2016 г., препотвърдено в проекторешение на Комитета за световното наследство, което ще бъде гласувано през юни 2018 г. Въпреки че министър Нено Димов многократно заявяваше, че ще се съобрази със съда, той обжалва решението му.

На протеста в Пловдив на представители на Европейската комисия ще бъдат представени петиции, подписани от над 140 000 души в защита на Кресна и адресирани до еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия трябва да се намеси, след като българското правителство планира да наруши изискванията на европейската Директива за местообитанията при строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, финансирана с европейски средства.

Още през 2008 г. беше решено магистралният трафик да остане извън дефилето, като условие за финансирането на „Струма“. Въпреки това българското правителство подготви проект, при който половината от трафика ще остане в дефилето, ще се застраши уникалната фауна на Кресненското дефиле, а местните хора ще останат без локален път и без възможности за устойчиво развитие и доходи. На 23 май 2018 г. Върховният административен съд остави в сила оценката за въздействие на околната среда на автомагистрала „Струма“ от 2017 г., въпреки че тя е точно обратната на оценката от 2008 г., според която магистрала „Струма“ трябва да преминава извън дефилето.
Природозащитниците настояват Европейската комисия спешно да разгледа двата случая, както това стана с два подобни случая в Полша, които също противоречаха на европейските директиви – Роспуда/Виа Балтика и Беловежката гора. Всяко забавяне допълнително окуражава българското правителство към нарушаване на европейското законодателство.

На 5 юни – Световен ден на околната среда – протестите ще насочат вниманието на Европейската комисия (ЕК) към двата случая заради нарушаването на европейското законодателство в случая с Кресненското дефиле и изграждането на магистрала „Струма“ и при приемането на изменения в действащия план за управление на Национален парк Пирин без екологична оценка (ЕО), което отваря за застрояване 48% от територията му.

Във вторник, 5 юни 2018 г., протести ще има в:

– София, пред представителството на Европейската комисия на ул. „Раковски“ от 17,30 ч.

– Пловдив, пред хотел „Санкт-Петербург“, на мястото на среща от българското европредседателство на европейски представители от областта на опазването на околната среда от 17,30 ч.