Камера на Живо от Центъра на Разлог

Носталгия, тъга, но придружени с усмивка, предизвикаха 100-годишни играчки в разложкия музей

Гостуващата изложба „ И ние бяхме деца“ на музея в гр. Попово представя играчки от края на 19 век до 60-те г. на 20 век. Изложбата е посветена на 60-годишнината от създаването на Исторически музей, гр. Разлог, в чиято лекционна зала може да бъде видяна. Наред със самоделните играчки от парцали, дърво и тел, които са масови в този период, не само за децата от селата, но и за по-бедните деца от градовете, са показани и образци от серийни игри и играчки.

Колекцията събира по уникален начин на едно място парцалени кукли от началото на 20 век, картонените игри, предвестници на „Черен Петър“ – „Крачун и Малчо“, „Дама воденица“, „Игрите на Амур“, детски тротинетки, детски колелета, саморъчно направени дървени пушки, свирки, люлки тип „конче“, палячовци, дървени кукли на ластик и други.

Сред атракциите в експозицията е и бебешка количка от ракита, от края на 19 век, произведена във Виена.

Всичко това е показано на фона на 10 голямоформатни постера със снимки на деца от епохата на играчките, които са представени в изложбата. Експонираните играчки провокират посетителя да погледне в детството по един друг начин-с носталгия, с тъга, но и с усмивка.
В България няма музей на играчките-те не са били обект на целенасочено събиране. Именно затова показаните образци могат да бъдат разгледани като една рядка възможност да бъдат видени в една цялост.

На откриването присъстваха малчугани от детските градини в Разлог и населени места от общината, а директорът на Исторически музей-гр. Попово Пламен Събев сподели, че за първи път на тяхна изложба присъстват толкова много деца, което е впечатляващо и трогателно.

Изложбата ще остане в Разлог до края на месец ноември.