Камера на Живо от Центъра на Разлог

Няколко начина да дойдем на себе си сутрин, особено в понеделник

1. Намираме причина да станем рано
Преди да си легнем, планираме деня си така, че най-трудоемките задачи да се падат сутрин. По-приятно и леко ще се чувстваме през деня.  Предиобедът е най-доброто време за ефективна и плодотворна работа.

2. Забравяме за „още 10 минутки“
Щом звънне будилникът, ставаме. И не се самосъжаляваме. Да, страшно ни се иска да поспим и трескаво наум пресмятаме, че можем да си откраднем 15 минути за сън, ако не закусваме. Този път не води доникъде – ще ни се спи все повече и все по-трудно ще се събуждаме.

3. Не се надявайте да се наспите за 4 часа
Това е гарантирано мъчение за сутринта. Важно е да се ляга и става по едно и също време и да се спи не по-малко от 6-8 часа. Трудно ще е само в първите няколко дни. А! Намалко да забравим: в избраното време се става и в почивните дни.

4. Ако сме се събудили по-рано – ставаме
Обидно е да си навиеш часовника за 6, а да се събудиш в пет и половина. Но ако вече сме се събудили, няма смисъл пак да заспиваме. Вместо това се радваме, че имаме 30 излишни минути за себе си.

5. Ставаме по едно и също време и в делник, и в празник
Трудно ще ни бъде сямо през първите няколко дни. После организмът привиква да се буди в едно и също време и везабелязяно влизаме в крак. При това вече имаме на разположение няколко свободни часа, които можем да изгубим както си искаме.
5. Подскачаме
След събуждане правим няколко подскока. След два-три подскока сънят си отива окончателно. Петминутно скачане на въже било полезно за лимфната система – по-бързо се разнасят токсините, натрупани през нощта.

6. Разтягаме се
Това можем да го правим и без да ставаме от кревата. Протягаме се внимателно, без резки движения. Ако отделим на тази гимнастика 5-10 минути, ще почувстваме прилив от сили през целия ден.

7. Отваряме прозореца
Не стига само да станем от кревата, трябва и да се разсъним. Отваряме прозореца, а по-добре е да излезем на балкона, ако времето позволява. Вдишваме свеж въздух с пълни гърди и започваме да възприемаме света по-ясно.

8. Изпиваме чаша вода
Най-добър ефект от сутрешната чаша вода ще имаме, ако добавим в нея късче лимон и лъжица мед. След такава вода нищо друго няма да искаме.

9. Хапваме нещо вкусно
Стараем се да избягваме продукти, пропити с мазнини или сладки сиропи, те предизвикват тежест в стомаха и сънливост. Като за начало на деня закуската трябва да е засищаща, вкусна и здравословна.

Източник jilo.bg