Камера на Живо от Центъра на Разлог

Обстойно прегледаха 9 мечки от парка край Белица

parkzamechki3Тази събота и неделя успяхме да прегледаме общо 9 мечки. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин управителят на парк „Белица“ Димитър Иванов. „На 8 от мечките се изправяха зъби. Освен това, те бяха прегледани с ехограф. За този преглед поканихме д-р Франк Йориц от Германия, за да може да погледне всички вътрешни органи и ако евентуално има нещо, да успеем да вземем предварително мерки“, коментира Димитър Иванов.

По негови думи с този ехограф са били прегледани и очите на мечките. „В парка ни има няколко мечки, които имат проблеми с очите. Това са Сейда, Наташа и Марияна. Всички бяха прегледани. Наташа и Марияна, те са по-възрастни, от порядъка на 29,32 години- едни пределни години за кафявата мечка. За съжаление няма как да им помогнем“, добави управителят на парк „Белица“.
Той каза още, че мечката Сейда също има проблем с едното око-катаракта на лявото око и изменение върху лещата. „За момента и там няма какво да направим. Забелязваме, че леко започва катаракта и на дясното око. Там ще следим положението и ако се наложи, може да се стигне до операция подмяна на лещата и премахване на катарактата“, допълни Димитър Иванов.

По думите му мечката Сейда е имала и удебеляване на шийните прешлени, заради което е била парализирана за няколко дни миналата година. „ Добрата новина е, че диагнозата не е толкова сериозна и в момента Сейда се движи нормално. Явно травмата е преминала“, добави управителят на парка за танцуващи мечки в Белица.