Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Огънят на Орфей” събира таланти от цял свят

IMG_20160809_142104Ценители и любители на изкуството фокусираха вниманието си към Разлог и провеждащия се в красивия град 10-та юбилейна Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ 2016. До 20 август международни майсторски и тврочески класове се провеждат Лилия Илиева по оперно пеене, Татяна Левитина, Русия по пиано, Георг Баич, Австрия-кларинет и камерни ансамбли, Наташа Миркович – народно пеене и още много други именити творци. Сред преподавателите са д-р Бинка Добрева-„Мистерия на българските гласове“ и Пейо Пеев-солист на Народния оркестър към БНР.
Творчески клас по арт квилин (хартиен филигран, 3D картини от хартиени ленти) води Ирина Раднева, а директорът на Международната лятна академия Евгения Тагарева-творчески литературен клас. Нейн помощник е доц. Стела Митева-Динкова, която е един от ръководителите и гл. координатор на академията.

От 11 до 19 август, между 20 и 21 часа, на открит подиум в парка на Разлог, за гражданите и туристите пък импровизирано ще свирят и пеят талантите на Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ 2016. Подиумът ще бъде украсен от красиво изрисувани хартиени пеперуди от ученичката Петя Пачова. Талантливото момиче е от гр. Раковски, която е една от първите ученици, пристигнали в академията. Освен с рисуване Петя се занимава и със свирене на пиано, под ръководството на Евгения Тагарева.

Ще бъдат представени три изложби: на 12 август-самостоятелна изложба с 25 платна на художника Иван Арабаджиев-преподавател в творческия клас по живопис; 14 август-изложба с красивите картини от хартия (арт квилинг), изработени в творческия клас на Ирина Раднева; 20 август-изложба картини, сътворени в творческия клас по живопис, с преподавател Иван Арабаджиев.

На 16 август ще се проведе премиера на книгата „Пианото и пианистът“, чийто автор е професор Снежана Симеонова. Книгата ще представи Евгения Тагарева, като участие ще вземат млади талантливи пианисти от академията.