Камера на Живо от Центъра на Разлог

Оправдаха съдия за заплаха за убийство – човекът така си говорел

Бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов, заплашил своя служителка, че ще избие семейството й, е оправдан с мотив, че така си говори по принцип.

Това става ясно от излезлите сега мотиви на състав на Софийски градски съд (СГС) с председател Веселина Ставрева, който в края на миналата година прецени, че той е невинен, съобщи правният сайт „Лекс“.

„Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи” – с тези думи Драганов заплашил през есента на 2013 г. деловодителката Йовка Митева.

Заради това му беше повдигнато обвинение за за закана с убийство. Според съда той наистина е изрекъл тези думи, но те не може да се възприемат като закана за убийство, защото езиковият му речник бил такъв и се държал така и с други колеги през почти целия си мандат.

Обвинението срещу Драганов е за обаждане по вътрешния телефон, като той още с вдигането на слушалката започнал да сипе заплахите към Митева заради изискана справка от Висшия съдебен съвет, която според него не била изпратена. Пострадалата се разплакала пред колежката си в стаята, а след като дошла и друга служителка не обяснила защо плаче, а само посочила с пръст нагоре.
Драганов и защитата му категорично отричат изобщо той да е водил разговор по телефона с Митева, като изтъкват, че тя не е говорила за закана с убийство месеци наред, а за пръв път е направила това в досъдебното производство. По делото е установено, че жалбата на Митева срещу Драганов идва почти 8 месеца след въпросния разговор.

За да изясни случая, съдът назначи психолого-психиатрични експертизи и за двамата, а изводите на експертите са се оказали с ключово значение за изхода на делото. Според заключението за Драганов, той е „свръхсензитивен към пренебрегване, обиди и отхвърляне, предпазлив в инициирането на социални контакти, доверчив до момента, в който се почувства предаден“.

„Поради последното, вещите лица са приели, че е възможно при обстоятелства, в които подсъдимият Драганов се чувства пренебрегнат, излъган или застрашен, да изпитва агресивни или враждебни импулси и да реагира с грубост и циничност спрямо източника на тези чувства“, пишат още експертите.

Според вещите лица Митева е изпитала силни негативни емоции от поведението на Драганов, но те не можели да се отнесат като страх и убеденост за осъществяване на заплахата с убийство. В заключението си те казват, че преживяванията на жената са по-скоро в контекста на лошите взаимоотношения в съда, а не на закана с убийство. Те допълват, че неслучайно Митева е останала на работа.

В мотивите си съдът пише, че за да е налице закана с убийство, Драганов е трябвало да съзнава съдържанието на заплахата и тя да е възприета като действителна от жертвата, пише dir.bg. „Следва да се подчертае, че подобен манталитет на работа, изводимо от показанията не само на служители, но и на съдии, работещи в съда, Драганов е имал през почти целия си мандат на председателстващ съда в гр. Раднево, което макар и обидно, не е било в състояние да предизвика вероятност от застрашеност за живота и/или здравето на работещите там, в това число и на Митева“, допълват съдиите.

Присъдата обаче вече е протестирана пред Софийския апелативен съд.

Междувременно преди две седмици Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на Евелин Драганов и адвокат Филип Горов от Стара Загора за опит към лично укривателство. Събрани са доказателства, че в периода от 27 януари м.г. до 31 май м.г. заедно и по отделно те са направили опит да помогнат на друга подсъдима съдийка от Раднево – Люба Петрова, да бъде осуетено наказателно преследване спрямо нея.

Източник TrafficNews.bg