Камера на Живо от Центъра на Разлог

Откриха антични монети при разкопки на „Писаната църква“ край Разлог

Антични и средновековни монети са открити при подновените разкопки на „Писаната църква“ край Разлог. Също така са намерени фрагменти от стъкло и керамика. Научен ръководител на разкопките е ас. Цветана Комитова-уредник археолог от РИМ-Благоевград. В археологическите разкопки участват и възпитаници на СОУ „Братя Каназиреви” и безработни от Разлог.

pisanatserkva

При сондажното проучване на терена преди 8 години, на югозапад от църквите, в търсене на най-подходящото място за изграждане на информационен център, се попада на градежи, определени тогава като част от сграда, вероятно манастирски комплекс. Именно в тази сграда продължиха проучванията и тази година, а изказаното предположение през 2008 г., че сградата е изградена едновременно с раннохристиянската църква от V-VІвек се потвърди. В проучваната част (помещение №3), както и при другите две помещения са регистрирани следи от силен пожар. Наред с това археолозите са открили съоръжение, най-вероятно пещ, съдейки по настланата около него пепел в пласт от 15-20 см. дебелина, свързано с още едно полукръгло съоръжение, разположено на североизток. От самото помещение се появяват градежи, продължаващи на югоизток.

„Радвам се, че след 8-годишно прекъсване отново съм на „Писаната църква”-споделя асистент Комитова и допълва, че началото на проучването е поставено през 2006г. със средства, осигурени от Община Разлог, през 2007-2008 г. разкопките продължават по проекта „По пътя на ранното християнство”. „Тогава бяхме приятно „изненадани” от факта, че резултатите от проучването се синхронизират с наименованието на проекта с разкриването на два вписани един в друг храма-единият раннохристиянска базилика от V-VІ и вместената изцяло в нея средновековна църква от ХІІ – нач. на ХІІІв. от типа триконхална“-казва още тя.
Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие много по-големи възможности за интерпретиране на самия обект като цяло.

„Почти всеки ден от разкопките имахме посетители на обекта от почиващите в околните хотели”, споделя Емилия Кадурина-директор на Историческия музей, Разлог. „Писаната църква” ще има добро бъдеще, когато археологическите структури бъдат включени в приятна и отворена за посетителите среда. Това може да бъде малък археологически парк, в който освен места за отдих, може да включва възстановка на средновековно жилище, защото селището е тук, около самите църкви, 3D модел на църквите, за да добие посетителят реална представа как са изглеждали те, интерактивни модули с информация за Северен Пирин, който от обекта се вижда като на длан, допълва Кадурина.