Камера на Живо от Центъра на Разлог

Откриха обновена археологическа експозиция в Разлог

muzei11В историческия музей в Разлог бе открита обновена археологическа експозиция. Събитието е част от мероприятията, посветени на празника на града. В обновената експозиция гражданите и гостите на Разлог могат да видят находки от проведените разкопки през тази година.

Едни от най-интересните находки са антични и средновековни монети, открити при разкопките на „Писаната църква“, както и фрагменти от стъкло и керамика. Друга интересна находка е уникален микенски съд за парфюми, открит при разкопките в укрепеното селище от късната бронзова епоха в землището на село Баня. На експозицията са представени и архитектурни детайли от църквата „Св. Илия“, датиращи от 5-6 век.

Според Илия Тантилов, който е уредник отдел „Археология“ в музея, едно от най-интересните открития за археолозите е в местността „Вельов егрек“, където е открита тракийска крепост. Находките от крепостта също са представени на експозицията. Тантилов подчерта, че занапред археологическите проучвания в разложката котловина ще показват все по-изумителни резултати.