Камера на Живо от Центъра на Разлог

Откриха печат на управителя на Йерусалим от преди 2700 години

зраелски археолози показаха в първия ден на Новата 2018 г. глинен печат на 2700 години, който според тях е принадлежал на губернатора на Йерусалим.

Артефактът, вписан в древни еврейски документи като „принадлежащ на управителя на града“, вероятно е бил прикрепен към писмо или пратка от името на управителя, най-известната местна длъжност в Йерусалим по онова време, споменавана и в Библията, съобщават учените.

Печатът има размер на малка монета и изобразява двама стоящи мъже, обърнати един към друг, в огледален образ и облечени в дрехи на райета достигащи до коленете им. Той е открит близо до площада на Юдаизма до западната стена в Стария град на Йерусалим.

„Намереният печат подкрепя библейското предание за съществуването на губернатор на града Йерусалим преди 2700 години „, се казва в изявление на археолога Шломит Векслер-Бдола, намерил древния артефакт.
Управителите на Йерусалим, назначени от царя, са споменати на два пъти в Библията, в 2 Царе и в 2 Хроники, където се споменава Масея по време на царуването на Йосия.

Източник megavselena.bg