Камера на Живо от Центъра на Разлог

Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Първият паметник на Васил Левски в Канада беше открит вчера на празнична церемония в Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, съобщи Генералното консулство на България в Торонто.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

Проектът се осъществи от почетния консул на България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ Св. Димитър“ в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България. Паметникът е сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.
В поздравителен адрес президентът Румен Радев приветства „родолюбивата българска общност“, която, „благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек“.

„Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме“, се казва в обръщението на Радев.

Източник TrafficNews.bg