Камера на Живо от Центъра на Разлог

От днес забраняват джиповете край Рилските езера, организаторите на офроуд разходки готвят протест

От този четвъртък, 13 август, се забранява качването на джипове край Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

А шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, се готвят за протест, тъй като според тях тази забрана нарушава правата им. Пътят, който те използват, е общински, съществува от 80-те години на миналия век и не може да им бъде забранявано да се придвижват по него. До този момент не е имало проблем да се качват с джипове до Седемте рилски езера.

Клиентите им са хора, които ги е страх да използват лифта, шофьорите не са плащали данъци за своята дейност и не издават касови бележки, защото „нямали основание“. Цената за курс до Рилските езера или обратно е 15 лева. Средно правят по два курса на ден.


„Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаме защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират“, посочват шофьорите.

Припомняме, че в края на юни месец туристи завариха багер в близост от езерото „Бъбрека“ в Рила. След бурно възмущение работата на тежката строителна техника бе спряна, като по темата се изказаха и премиерът Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев, за когото се знае, че е запален планинар.

От Национален парк „Рила“ обясниха, че са започнали рехабилитация на пътеките в района, както и спасяването на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток, включително и с джипове.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни: