Камера на Живо от Центъра на Разлог

От днес: Шок с цените в цяла България

От днес природният газ в България поскъпва с близо 30%. Комисията за енергийно и водно регулиране реши, че 1000 кубични метра от синьото гориво вече ще се продават за 363,26 лв. без акциз и ДДС.

Новата цена ще доведе и до поскъпване на парното, топлата вода, електрическата енергия, торовете, земеделската продукция, млякото и млечните продукти, хляба и много други стоки, произвеждани у нас. Очаква се цената на топлата вода да се повиши с между 18 и 38%, а решението за това ще бъде взето през следващата седмица.

Същевременно от 1 април ще се увеличи и цената на студената вода в София, обявиха от КЕВР. Причината отново е шоковото увеличение на цената на природния газ. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16 лв. повече на кубик.
Електрическата енергия ще поскъпне с поне 1%, но тук влиянието на поскъпването на природния газ е отложено и ще се прояви в следващите тримесечия.

Изглежда шоковото вдигане на цента на синьото гориво с 30% ще се превърне в основен фактор, движещ инфлацията в България през тази година.