Камера на Живо от Центъра на Разлог

Официално! Почиваме на 2-ри януари!

Народното събрание прие на второ четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота. Измененията бяха предложени от правителството в оставка. 2-ри януари остава почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Нещо повече – ако и в събота, и в неделя има официални празници, почивни дни са и понеделник, и вторник веднага след уикенда.

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание. Правителството предложи новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Бизнесът обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.  Заради готвената промяна и четирите големи работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, вкупом изпратиха снощи (19.12.2016 г.) до медиите декларации против евентуалното ѝ приемане. Причината – мярката била в противоречие с Конституцията, нямало количествена оценка за въздействие на готвената законова промяна, нарушава и Кодекса на труда и конвенции на Международната организация на труда (МОТ) за работното време и социалния диалог, защото проекта за промяна не е обсъждан в НСТС.