Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още идеи от МеВеРето: 50 лева глоба за работещ на място двигател

50 лв. глоба, ако колата работи на място при престой или паркиране, освен ако не е необходимо да работи за извършване на някаква дейност, предвижда ново предложение за промяна в Закона за МВР, съобщава „Телеграф“.

То е прието на първо четене в парламента. Предстои гласуването му на второ четене в комисия и зала и до няколко месеца се очаква да влезе в сила.

Предложението предвижда и фиксиране на санкцията за паркиране на спирка в размер на 50 лв. В момента тя варира от 20 до 150 лева.

По този начин събираемостта на глоби се очаква да скочи, защото наказанието може да е под формата на хартиен фиш, който няма как да се обжалва в съда, твърдят катаджии.

50 лева ще стане и глобата, ако моторно превозно средство не мине навреме технически преглед, както и ако шофьор използва заглушаващо радари устройство.

Промяна има и относно липсата на винетка – ако такава няма, превозното средство ще се спира от движение за срок от 1 месец. Неправилното изпреварване пък ще се наказва с акт на стойност 150 лева, ако създава опасност за движението, и с 30 лева – ако няма такава.

30 лева ще е глобата и за каруци и велосипедисти, както и за „водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада“, които нарушават правилата за движение по пътищата.
Драстично ще скочат глобите за някои нарушения от страна на тежкотоварни превозни средства. Ако ТИР влезе на път, на който изрично със знак е указано, че може да влизат само превозни средства с определен тонаж, а тонажът на МПС-то нарушител е по-голям, глобата ще е от 500 до 3000 лева. Към момента за такова нарушение е възможно санкцията да е само 50 лева.

Източник TrafficNews.bg