Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още по темата: Благоевград няма пари да вози боклука до Разлог, депото е с ограничен капацитет

Община Благоевград няма пари да вози боклука си до Разлог. Не само това, а и там няма достатъчно място за отпадъците на Благоевград. Ако държавата не помогне с финанси, общините ще фалират. Съществуващото депо трябва да се закрие, докато се изгради новото на негово място.  Това стана ясно на извънредна сесия в Благоевград, на която отново брадясалият проблем с депото предизвика горещи дебати.

Снимката е илюстративна

Съветникът Калоян Ханджийски каза, че общината няма стратегия за този проблем. „Разлог намери начин, а ние ще возим боклука си до Разлог. Недопустимо е и някой трябва да понесе отговорност, категоричен бе Ханджийски.  Всъщност в крайна сметка кметът Атанас Камбитов призна, че общината няма тези пари и ще моли помощ от държавата.  „Нека и община, и Общински съвет, независимо от партийни възгледи, да излезем с позиция държавата да помогне на общината. Ако това не се случи, тогава общините трябва да фалират, заяви Камбитов.
„Няма никаква категоричност в това дали ще се случи, вие говорите държавата трябва, логично е, но води ли сте конкретни разговори за това, ако държавата не си изпълни задължението, какво ще се случи, има ли сценарий 2, попита и Гергана Янчева от БСП. Кметът я контрира, като й заяви,  че проблемът е от 2007 година. „Къде бяхте вие, защо нищо не направихте, кой къде спа, ни лук яли, ни лук мирисали, сопна й се кметът.
Злата Сотирова също попита как да вземат решение, когато общината не може да плати, а държавата евентуално ще помогне, ще се вози ли реално до Разлог, откъде ще се вземат парите, какво ще стане, ако не се извозва боклукът до Разлог.
Камбитов заяви, че общината са си свършили работата, има избран изпълнител за новото депо, което ще бъде на мястото на старото, до август следващата година трябва да е готово, но до тогава боклукът трябва да се извозва някъде.
И след призивите на Камбитов  30 съветници гласуваха „за“, 2 –ма бяха против и 6-има се въздържаха за закриването на съществуващото депо.