Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още по темата: Показват стари занаяти на фолклорния фестивал „Ирин Пирин“

Музейни експозиции и изложение на занаяти ще могат да видят посетителите на фолклорния фестивал „Ирин Пирин – Съборът на Югозапада“, който е от 17 до 19 юни. В специална шатра Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей – Велинград – „Армъните в България“, ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни – един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи“, цинцари“ или „куцовласи.“

irinpirin

В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна за посетителите ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга“, която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици- запески.
На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Източник standartnews.com