Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още по темата: 25-годишната Ния е загиналата под лавината в Пирин

25-годишната Ния от София е загиналата вчера под лавината в Пирин планина. Трагедията се разиграла под Момин връх в близост до хижа Синаница, когато 200-метрова снежна козирка се отлепила от върха и потрупала фатално младата жена.

„Сигнала пристигна при нас малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника-Синаница”, каза Румен Баряков, ръководител на ПСС-Банско.

Точно в 19:15 часа кучето Норд с водач Атанас Уков откри туристката, за съжаление, тя вече беше мъртва. След тях пристигнаха другите двама от групата спасители Димитър Пицин и Ивайло Валериев, с помощта на които беше извадена загиналата изпод 90-см сняг. После дойдоха и втората група планински спасители“, дипълни Баряков.

Ния с още двама свои приятели се настанили в хижа Синаница за уикенда. Оставили багажа си и решили да се поразходят над хижата. Лавината се появила внезапно – широка 200 м и дълга около 300 м., на дълбочина достигала над 3 м. Момичето се оказало на пътя й и нямала никакъв шанс за оцеляване, а приятелите й за техен късмет се случили встрани. С моторна шейна тялото й е транспортирано до Шилигарника и оттам в Банско.
„Спасителната операция беше много рискова за спасителите, защото те са минали през опасни участъци в планината. Специално благодарим на председателя на БЧК Христо Григоров за предоставените ни безвъзмездно 4 нови модерно оборудвани шейни, с които заедно с нашите 2 извършихме акцията. Хеликоптер ни беше отказан, заради настъпващата тъмна част на денонощието и затова трябваше да се справяме сами“, допълни накрая Румен Баряков.

Източник E79 News