Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още по темата: 30-годишен, от Пловдив, е загиналият тази сутрин под връх Вихрен

30-годишен турист загина, след като се подхлъзна, изкачвайки връх Вихрен в Пирин.

Сигналът за инцидента е подаден в 5.50 ч. тази сутрин. Водач и двама туристи тръгнали от хижа „Вихрен“ към върха към 4.00 ч. сутринта. От местността „Валого“ тръгнали надясно, траверсирайки склона в посока Джамджиев ръб. Малко преди да го достигнат обаче младият мъж се подхлъзва иполита по склона с наклон 70 градуса.

Плъзгайки се е прелетял над Джамджиеви скали, открит е в улей малко под тях. Загинал е на място.

Сигнал за трагичния инцидент на тел.112 подали приятелите му. Планинските спасители веднага тръгнали към посоченото място, за да окажат помощ. Мъжът е открит в улей малко под Джамджиевите скали и починал от тежките травми. В същия район е имало и още една група туристи.

С моторна шейна тялото на загиналия бе транспортирано от спасителите от ПСС-Банско до местността „Шилигарника“. Полицаи от Районното управление в Банско снеха на място показания от останалите двама от групата. Към 11.00 ч. тялото на загиналия бе транспортирано с линейка на Филиала на Спешна помощ в Разлог за аутопсия от съдебен лекар.

Методи Баненски от Планинската спасителна служба в Банско беше лаконичен относно инцидента. Той предупреди туристите да се отправят екипирани в планината.

До момента не е ясно дали тримата са били обвързани с въже при траверсирането на склона, както и дали са имали пикели и котки на обувките. Според спасителите на „Шилигарника“ тримата изглеждали добре екипирани.
Загиналият е от Пловдив и по неофициална информация е лекар в столицата.

Въпреки инцидента условията за туризъм в планините са добри, увериха Планинската спасителна служба. Навсякъде времето е спокойно, температурите са по-високи от обичайните. На места има оскъдна снежна покривка. Лифтовите съоръжения работят във всички ски курорти. За първи път днес е отворена и писта „Витошко лале“.

Източник DarikNews.bg