Камера на Живо от Центъра на Разлог

Паднал от лифт турист осъди фирма за 12 517 лв.

rsadrazlog3Пребил се от лифт турист осъди собственика на съоръжението. Общо 14 757 лева трябва да плати дружеството на ищеца, постанови съдът в Разлог, решението може да се обжалва пред Благоевградския окръжен съд.

М.С. отишъл на 12 март 2013 г. на екскурзия с приятелката си в град Добринище. Двамата към 11,00 часа се качили с въжената линия от хижа „Гоце Делчев“ до хижа „Безбог“. Ищецът твърди, че заради небрежността на служителите на лифта се случил инцидентът с него. При качването седалката му се наклонила и той паднал от 2-3 метра височина. Изпитал силна болка, тъй като счупил десния си крак. Планински спасители му оказали първа помощ, после е транспортиран в болницата в Разлог. Преместен е за лечение в друга здравно заведение, където му е направена операция. Останал на легло до 15 април 2014 г. Ищецът претендирал пред съда за обезщетение от 16 517 лева – от тях 2 517 лв. имуществени вреди и 14 000 лв. неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания. Той твърди, че седалковият лифт не бил обезопасен.

Служител на съоръжението каза пред съда, че щом видял как ищецът не могъл да седне, веднага спрял лифта, но точно тогава мъжът паднал. Магистратите решиха да се заплати на пострадалия мъж 2517.00 лева ведно с лихвите, обезщетение за претърпени имуществени вреди – заплатени медицински прегледи, операция, лечение, заключващи плаки и медикаменти в резултат от непозволено увреждане. Те осъдиха фирмата, собственик на лифта, да плати 10000.00 лева за претърпени от ищеца неимуществени вреди. Той ще получи и сумата от 2240.00 лева за деловодните разноски.

Източник standartnews.com