Камера на Живо от Центъра на Разлог

Пазете се от примамливи оферти по Великден

След два дни е най-светлият християнски празник Великден. Ограниченото време за организацията на почивните дни, подготовката и осигуряването на всичко необходимо, заедно със съпътстващата доза емоции могат да станат причина да не успеем да направим най-удачния избор.

Макар че за тези празници се знае отдавна, уж ги очакваме и отдалеч кроим планове къде ще отидем с близките си, как ще прекараме свободните дни, обикновено се оказва, че всичко остава за последния момент.

Прегледали сме не една и две оферти в предишните месеци, но по-скоро информативно – без да сме се задълбочили достатъчно, че да се спрем на нещо конкретно. Но това, че сме ги видели, ни дава някаква сигурност и спокойствие, че има възможности. Очакваме и още по-привлекателни предложения в последния момент на пакети, специално формирани за празниците.

Това в още по-голяма степен важи за покупките за празничната трапеза, тъй като хранителните стоки са със сравнително кратък срок на годност и характерните за празниците продукти се появяват само няколко дни по-рано.

Разбира се, при покупките и резервациите в последния момент рисковете потребителите да станат жертва на нелоялни търговски практики са по-големи. Затова от Комисията за защита на потребителите винаги съветват хората да планират и организират всичко възможно най-рано.

Хората да не се изкушават от примамливи оферти на амбулантни и временни търговци по Великденските празници, а да предпочитат търговски обекти. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Седмицата“ на Кирил Вълчев по „Дарик“ радио. Той посочи, че целта на контролните органи е да бъде ограничено до минимум нерегламентираното предлагане на хранителни стоки и на продукти, които могат да застрашат здравето и подчерта, че в последните години такива случаи все по-рядко се срещат.
„Все пак, такива рискове съществуват и ние сме длъжни да предупредим, наред с това, че най-напред сме длъжни да си свършим работата и да не го допускаме“, каза още председателят на КЗП. Маргаритов потвърди, че КЗП и Българска държавна агенция по безопасност на храните извършват превантивни проверки на най-често пазаруваните хранителни стоки за Великден – козунаци, яйца, агнешко месо. „Ние следим за коректното обявяване на произхода и на цената. Колегите от БАБХ взимат и проби, които могат да бъдат тествани, за да се установи качеството на продукта и дали той е в срока на годност“, обясни той.

Относно Великденските намаления Маргаритов акцентира върху риска от фалшиви отстъпки. „В онлайн търговията сме правили такива експерименти – следим динамиката на цената и установяваме, че понякога търговецът два-три дни преди началото на промоционалната кампания вдига цената и след няколко дни я сваля на нивото, на която е била преди, като твърди, че е направил 30% намаление“, даде пример той. И сподели впечатления, че потребителите все по-малко се „хващат“ на подобни трикове, тъй като следят динамиката на цените в Интернет и сравняват.

Председателят на КЗП коментира и туристическите пътувания във връзка с предстоящите празници. „Резервациите в последния момент – те са доста рискови. Защото отвсякъде ще започнат да ни заливат т.нар. „топ оферти“. „Топ“ на какво не е ясно – спрямо офертите на същия търговец, на друг търговец и т.н. Оставям настрани въпросът за думата „топ“ и нейното значение на български или на някакъв друг език“, посочи Маргаритов. Той препоръча потребителите да запазят хладнокръвие и да не се доверяват само на гръмките анонси. „Ако искат да отидат някъде, а все още не са решили и не са си запазили, няма много време, но все пак има достатъчно, за да могат да идентифицират конкретното място за настаняване, да се обадят по телефона, да напишат имейл и да преценят спрямо обратната връзка, която ще дойде към тях, дали действително насреща стои сериозен търговец или някой, който иска да им вземе парите и да ги заведе в някое място с недобри условия“, добави председателят на КЗП.

При проблеми туристите могат да разчитат на съдействието на Комисията, която реагира на всеки сигнал, освен че извършва проверки по свои планирани кампании. Но, за да не се стига до неприятни моменти, при избора на почивка е добре потребителите да се уверят, че насреща стои реален търговец и че той може да им предложи условия, каквито очакват да получат.