Камера на Живо от Центъра на Разлог

Петокласничка написа жалба заради тежките раници

Петокласничката Теодора написа писмо до Държавната агенция за закрила на детето, заради тежките раници.

„Здравейте, госпожо Кънева! Казвам се Теодора, ученичка в 5 клас в училище „Добри Войников“ в София. Вашето име го намерих в сайта на Държавната агенция за закрила на детето.

Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно те да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на съучениците ми, които са съгласни с мен, че това е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса“.

Министерството на образованието работи активно в посока да бъде намалена тежестта на ученическите раници, съобщи преди два дни във Варна просветният просветният министър Красимир Вълчев. По неговите думи двата най-добри варианта са, където има възможност да се въведат електронните учебници, или да има шкафчета в училищата, където децата да могат да оставят помагала.
От МОН съобщиха, че се работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно.

За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация.

Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници, каза министърът. Той обаче отбеляза, че все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи  Вълчев, цитиран в съобщение на МОН.

Източник bnews.bg